Social 13 Martie 2015 10:47
Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat, joi, ca cea mai importanta sursa a TVR este arhiva, insa institutia nu are fonduri sa o digitalizeze si sa o poata prezenta publicului, iar Guvernul nu finanteaza acest proiect si "uita ca arhivele sunt o comoara nationala".

Stelian Tanase a participat, joi, la prima parte a Conferintei Internationale "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe", care este gazduita joi si vineri la sediul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) din Bucuresti.

"Dupa parerea mea, cea mai importanta sursa a Televiziunii Romane este arhiva, prost folosita. Nu avem fonduri sa o digitalizam si sa putem sa o prezentam publicului, sa putem sa facem schimburi, sa vindem etc. Inseamna bani multi si nu-i avem si nimeni nu ni-i da, inclusiv Guvernul uita ca arhivele sunt o comoara nationala", a spus Stelian Tanase.

Televiziunea Romana organizeaza, joi si vineri, Conferinta Internationala "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe", care vizeaza gasirea de solutii pentru facilitarea accesului publicului larg la inregistrarile de arhiva ale televiziunilor din estul Europei. Conferinta este organizata in parteneriat cu European (Post)Socialist Television History Network si FIAT/IFTA Television Studies Commission.

Obiectivul conferintei este initierea de discutii privind strategia de crestere a accesibilitatii la arhivele audiovizuale din Europa de est. Abordarea nu se va face doar prin prisma digitalizarii si diseminarii online, ci se pune accent si pe aspectul cultural, de contextualizare a continutului arhivistic audiovizual.

Arhivele audiovizuale din estul Europei incep sa devina accesibile online prin intermediul unor platforme precum euscreen.eu, europeana.eu si prin programe de finantare precum cel al FIAT/IFTA - "Save Your Archive", prin care si Televiziunea Romana a primit sprijin pentru digitalizarea colectiei "Revolutia Romana in Direct". Accesul publicului larg la aceste arhive este insa ingreunat de lipsa informatiilor despre contextul istoric in care au functionat institutiile media din Europa de est si de digitalizarea redusa a continutului arhivistic, precum si de barierele lingvistice, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

The European (Post)Socialist Television History Network (Reteaua Europeana de Istorie a Televiziunii (Post)Socialiste), finantata de Organizatia pentru Cercetare Stiintifica din Regatul Tarilor de Jos (Netherlands Organisation for Scientific Research - NWO), este prima platforma colectiva dedicata facilitarii cercetarii comparate asupra istoriei televiziunii (post)socialiste din Europa. Platforma aduce laolalta savanti din toata lumea, care au facut pionierat in cercetarea televiziunii (post)socialiste, si isi propune sa creeze o agenda de cercetare pentru acest nou domeniu prin intensificarea studiului academic specializat si reiterarea temelor de cercetare, a metodelor si teoriilor specifice realitatilor istorice ale televiziunii (post)socialiste.

Comisia pentru Studii de Televiziune a Federatiei Internationale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA isi propune sa promoveze cercetarea academica a continutului detinut de arhivele membre. Federatia pune la dispozitie un forum in vederea schimbului de cunostinte si de expertiza intre membri, pentru a promova studierea oricarui subiect relevant pentru dezvoltarea si utilizarea arhivelor audiovizuale si pentru a stabili standarde internationale privind chestiunile esentiale referitoare la toate aspectele de management al arhivei media audiovizuale.

Citeste si:
Stelian Tanase, despre Cristina Topescu: Am crezut ca a plecat in stra
Stelian Tanase, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.