Social 11 Martie 2015 12:36
Peste 400 de tone de lapte, respectiv 1/6 din productia nationala, sunt distribuite zilnic in cadrul programului "Laptele si cornul", unul dintre cele mai importante instrumente de sprijin economic pentru producatorii de lapte, rezulta dintr-un studiu prezentat marti.

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a lansat, marti, un studiu privind programul national "Laptele si cornul" comparativ cu schema europeana "Laptele in scoli", lansata in anul 1977 ca parte a politicilor comunitare privind alimentatia sanatoasa si sprijinirea producatorilor de lapte. Studiul arata ca programul ramane una dintre cele mai importante masuri de sprijin economic pentru producatorii de lapte din Romania, peste 400 de tone de lapte fiind distribuite zilnic.

"Laptele scolar reprezinta aproximativ a sasea parte din productia de lapte pe o zi in Romania, respectiv 15 la suta. In plus, laptele UHT distribuit in cadrul programului reprezinta 40 la suta din cantitatea totala de lapte UHT produs in Romania"
se arata in studiu. Valoarea prevazuta de legislatia nationala pentru o portie de lapte si corn este de 1,17 lei (TVA inclus) fara a se face diferentieri pentru valoarea acordata pentru corn si valoarea acordata pentru lapte.

"Conform estimarilor noastre, pretul licitat pentru portia de 200 ml de lapte este intre 0,55 si 0,62 lei fara TVA in timp ce produsele de panificatie (componenta corn) se liciteaza intre 0,18 si 0,31 lei (sume estimate fara TVA)", se arata in studiu.

Conform datelor statistice si evaluarii UN-FAO (UN Food and Agriculture Organization), obiectivele programului sunt in continuare de actualitate, deoarece la nivel mondial se inregistreaza un declin constant al consumului de lapte, scrie MEDIAFAX.

"Din 2003 si pana in 2011, conform datelor Eurostat, s-a inregistrat o scadere a consumului cu aproximativ cinci la suta, iar consumul de lapte exprimat in echivalent lapte a fost de la 302 kg in 2001 la 286 kg in anul 2011. Conform datelor Euromonitor, consumul de lapte in Romania este unul dintre cel mai reduse din Uniunea Europeana - in 2013 fiind de numai 32 de ml de lapte ambalat pe zi, de persoana, in conditiile in care Societatea de Nutritie din Romania recomanda doua-trei portii de lapte si derivate pe zi, o portie de lapte insemnand o cana de lapte. In acest clasament, Romania este urmata doar de Bulgaria, cu un consum de aproximativ 23 de ml de lapte ambalat/zi de persoana", se arata in studiul citat.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

UN-FAO a definit programul "Laptele in scoli" ca o investitie intr-o viitoare crestere a cererii consumului de lapte, in special prin capacitatea acestui program de a genera un comportament alimentar sanatos de la o varsta frageda. La nivelul anului scolar 2011-2012, Romania a beneficiat, pentru acest program, de 12 la suta din bugetul alocat pentru 26 de state membre, doar Franta (21 la suta din finantare), Polonia (14 la suta) si Suedia (13 la suta) beneficiind de finantari mai mari.

Programul national "Laptele si cornul" este finantat atat din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat. Reprezentantii CRPE arata Romania trebuie sa alinieze programul "Laptele si cornul" la initiativa europeana "Laptele in scoli" si sa elaboreze cat mai repede o strategie nationala pentru ca altfel ar putea pierde finantarea europeana pentru acest program.

Citeste si:
În contextul COVID-19 se vor distribui pachete cu mâncare și...
Se vor distribui pachete cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.