Social 4 Martie 2015 16:49
Primarul municipiului Ploiesti, Iulian Badescu, retinut de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la Consiliul Local, a fost arestat preventiv, miercuri, de Tribunalul Prahova.

[UPDATE]

Primarul Ploiestiului, Iulian Badescu, a lesinat, miercuri dupa-amiaza, la Tribunalul Prahova, la scurt timp dupa ce a aflat ca judecatorii au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele sau, un echipaj de la Serviciul de Ambulanta Prahova intervenind pentru a-i acorda primul ajutor.

Primarul Iulian Badescu a lesinat la Tribunalul Prahova, la scurt timp dupa ce a aflat ca judecatorii au emis mandat de arestare pe numele sau.

La ora transmiterii acestei stiri, un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanta Prahova intervine pentru a-i acorda primul ajutor, in conditiile in care Badescu nu este constient.


La iesirea din sala de judecata de la Tribunalul Prahova, primarul Iulian Badescu a spus ca nu poate sa creada ce i se intampla si ca aceasta este o justitie de tip "sovietic".

Miercuri, primarul municipiului Ploiesti, Iulian Badescu, a fost scos din Spitalul Judetean de Urgenta, unde fusese internat cu hipertensiune si glicemie crescuta, fiind dus cu o ambulanta la Tribunalul Prahova, unde judecatorii au decis cu privire la propunerea de arestare preventiva formulata pe numele sau.

Iulian Badescu, retinut de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la Consiliul Local, a ajuns de urgenta la spital marti seara, dupa ce i s-a facut rau in timp ce era transportat catre arestul Politiei Prahova, situat in municipiul Campina, la 30 de kilometri de Ploiesti. Initial, el a fost dus la Spitalul Municipal din Campina, iar apoi a fost transferat la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, in conditiile in care Badescu, in varsta de 40 de ani, este cunoscut ca un pacient diabetic, dependent de insulina, scrie MEDIAFAX.

Marti dimineata, procurorii DNA au facut perchezitii la Primaria Ploiesti si la locuinta primarului PSD Iulian Badescu, in jurul orei 11.00 el fiind adus la DNA pentru audieri in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Iulian Badescu a fost scos cu catuse de la DNA Ploiesti, dupa aproximativ sapte ore de audieri, si dus spre arestul Politiei Prahova, la iesirea din DNA el negand orice implicare si toate acuzatiile legate de o mita pe care ar fi luat-o din banii alocati echipei Petrolul.

La iesirea de la DNA, primarul Iulian Badescu a spus ca este nevinovat si a respins toate acuzatiile care i se aduc de catre procurori. "Zice ca am negociat cu el (cu Daniel Capra - n.r) atunci cand nici nu era in Consiliul de Administratie. Acum nu inteleg de ce DNA nu priveste lucrurile in ansamblu. Nu e nicio dovada, ci numai un denunt al domniei sale, corelat cu o pretinsa acuzatie de abuz in serviciu. In luna august, nu stiu cand, a zis (Daniel Capra - n.r.) ca mi-a dat ceva, dupa ce a negociat in ianuarie si februarie cu mine, lucru total fals. Sper ca instanta sa-si spuna cuvantul", declara Iulian Badescu.

Citeste si:
Ploieștenii protestează! Nu vor avea apă caldă timp de o lună
Ploieștenii protestează! Nu...

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, procurorii Serviciului teritorial Ploiesti al institutiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, pana in 4 martie, la ora 16.15, a lui Iulian Badescu, pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave avand ca rezultat obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale).

Conform anchetatorilor, Iulian Badescu, in calitate de primar al Ploiestiului si ordonator principal de credite, a semnat, in 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare incheiat intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012” Ploiesti, iar in 28 iunie 2013 a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de 8.000.000 lei, in trei transe, catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

"Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior mentionata, precum si obtinerea de catre Asociatia Comunitara «Lupii Galbeni 2012» Ploiesti a unui folos necuvenit de aceeasi valoare. Prin semnarea contractului si a regulamentului sus mentionate, inculpatul Badescu Iulian si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu prevazute de Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale si a incalcat dispozitiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv si pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale", se arata in comunicatul citat.

Potrivit aceluiasi document, Badescu i-a pretins unui reprezentant al Asociatiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012” Ploiesti, in schimbul derularii contractului de asociere si a regulamentului de aplicare a contractului, precum si a efectuarii platilor catre asociatie, suma de 300.000 euro reprezentand un comision de 10% din valoarea totala a sumelor ce urmau a fi acordate de primarie jucatorilor echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, ale carei interese erau reprezentate de Asociatia Comunitara, precum si foloase necuvenite constand in contravaloarea transportului si a cazarii, in perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia, unde Iulian Badescu a insotit echipa in desfasurarea cantonamentului.
Iulian Badescu, lider al PSD Ploiesti, este la primul mandat de primar, dupa ce in perioada 2008-2012 a fost senator din partea PDL.

Citeste si:
Parlamentul a decis! Niculae Bădălău a fost revocat de la Curtea de...
Parlamentul a decis! Niculae...

In decembrie 2012, Consiliul Local Ploiesti a aprobat alocarea catorva milioane de euro de la bugetul local, suma finala variind in functie de performantele competitionale ale echipei Petrolul. Intrucat echipa a castigat Cupa Romaniei si s-a plasat pe un loc de top in Campionatul National, suma finala aprobata a fost de trei milioane de euro, bani care sa fie folositi, conform contractului, pentru salariile si premiile jucatorilor si ale staff-ului.

La inceputul anului trecut, DNA a deschis o ancheta in acest caz, consilierii locali, dar si primarul Iulian Badescu fiind chemati pentru audieri in acest dosar, in care investigatia nu s-a finalizat.

In luna martie a anului trecut, Asociatia "Lupii Galbeni”, ONG prin intermediul careia echipei de fotbal Petrolul Ploiesti i s-a promis alocarea a trei milioane de euro de la bugetul municipiului Ploiesti pentru performantele competitionale obtinute de Petrolul a dat in judecata municipiul Ploiesti pe motiv ca autoritatile locale au achitat doar aproximativ 1,7 milioane de euro din suma promisa, in conditiile in care intre autoritatile locale si Asociatia "Lupii Galbeni” exista un contract cu privire la alocarea banilor. In octombrie 2014, Asociatia "Lupii Galbeni” a pierdut procesul intentat municipiului Ploiesti la Tribunalul Prahova.

Gruparea Petrolul Ploiesti traverseaza o criza financiara de la sfarsitul anului trecut, actionarii Daniel si Nicolae Capra precum si directorului general al clubului, Marius Bucuroiu, fiind acuzati de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 15 milioane de euro. In 6 februarie, Tribunalul Prahova a admis cererea societatii care administreaza clubul Petrolul Ploiesti de deschidere a procedurii generale a insolventei, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 6 aprilie.

Actionarii Petrolul Ploiesti, Daniel si Nicolae Capra, si directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, trimisi in judecata in decembrie 2014 sub acuzatiile de constituire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, sunt in arest preventiv. Ei au fost plasatí in mai multe randuri in arest la domiciliu prin decizia Tribunalului Prahova, insa de fiecare data procurorii au contestat decizia, iar Curtea de Apel Ploiesti a mentínut arestul preventiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.