Social4 Martie 201512:42

Lectura de 4 minute

Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru santajarea lui Ion Mot, fost primar al comunei aradene Zarand, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe langa condamnarea la inchisoare cu executare a fondatorului PP-DD, si interzicerea desfasurarii de catre acesta a oricarei activitati in presa scrisa sau audio-video, ca pedeapsa complementara, pe o perioada de cinci ani dupa executarea pedepsei de cinci ani si sase luni. Magistratii au decis ca, in cazul fondatorului OTV, sa fie scazuta din pedeapsa perioada in care el a fost retinut si arestat preventiv, respectiv intre 22 si 25 iunie 2010.

In acelasi dosar a fost condamnat si Doru Parv, fost realizator de programe la OTV, la o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, el neavand dreptul de a desfasura vreo activitate in presa scrisa sau audio-video, pe o perioada de cinci ani dupa ce iese din inchisoare, scrie MEDIAFAX.

Completul de la Curtea de Apel Bucuresti, format din judecatoarele Raluca Morosanu si Adina Adriana Radu, a decis, in acelasi caz, si condamnarea lui Ghezea Mitrus, fost realizator de programe la OTV, la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, jurnalistul neavand voie sa mai participe la vreo activitate in presa, pentru cinci ani, dupa executarea pedepsei principale.

Cei trei urmeaza sa fie incarcerati, iar in urmatoarele 20 de zile ei se vor afla in perioada de carantina, timp in care se va stabili unde isi vor executa pedepsele, dar si regimul de detentie.

Citeste si:
Un bărbat a fost condamnat la moarte prin intermediul platformei Zoom
Un bărbat a fost condamnat la...

La ultimul termen de judecata din dosar, reprezentantul Ministerului Public a cerut majorarea pedepsei primita in prima instanta de Dan Diaconescu, Doru Parv si Ghezea Mitrus, maximul prevazut de lege pentru infractiunea de care a fost gasit vinovat fondatorul PP-DD fiind de sapte ani.

Judecatoria Sectorului 1 i-a condamnat, in 18 decembrie 2013, pe Dan Diaconescu si Dorel Petru Parv la cate trei ani de inchisoare cu executarea si pe Mitrus Ghezea la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare. Cei trei au contestat condamnarea, iar DNA cere la Curtea de Apel Bucuresti majorarea pedepselor, motivand ca sentinta Judecatoriei Sectorului 1 "este netemeinica sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin retinerea de circumstante atenuante in favoarea inculpatilor".

"Caracteristica inculpatilor de «persoane instruite» nu convinge ca un element in favoarea acestora cat timp instructia superioara presupusa in sarcina lor nu a actionat ca un element de cenzura de natura a impiedica savarsirea infractiunilor si nici ca o moralitate superioara apta sa trezeasca in constiinta acestora regretul faptelor comise nici dupa savarsirea acestora si nici macar dupa descoperirea lor. Din contra, acest grad de instruire a permis inculpatilor abordarea infractiunii de santaj dintr-o perspectiva inedita si anume aceea a amenintarilor aduse partilor vatamate prin intermediul mijloacelor mass-media", arata DNA, in motivele de apel.

In acelasi context, anchetatorii aratau ca inculpatii, sub pretextul de anchete jurnalistice, "nu au ezitat sa ameninte partile vatamate cu divulgarea de date compromitatoare in schimbul unor sume de bani, ferm convinsi ca faptele lor nu vor face obiectul vreunei investigatii judiciare inclusiv prin interpretarea in favoarea personala, iar nu in favoarea societatii a principiului libertatii presei si a libertatii de opinie".

Citeste si:
Femeia care a contestat Ordonanța Militară 3 în instanță a pierdut
Femeia care a contestat...

Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV la data faptelor, Dorel Petru Parv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, "recidivist postexecutoriu", si Ghezea Mitrus, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicatiei "Atac la persoana", au fost trimisi in judecata in octombrie 2010.

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat in mod repetat, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune OTV, cat si indirect, prin intermediul lui Dorel Parv, pe primarul comunei aradene Zarand, Ion Mot, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 de euro.

"Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri"
, preciza DNA.

Ion Mot, sub presiunea acestor amenintari, i-ar fi dat lui Dorel Parv suma de 30.000 euro si 42.000 lei, "scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Dan Diaconescu".

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat de mai multe ori, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitrus, realizatorul emisiunii "Semnal de alarma" difuzata pe acelasi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Tardea, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

Citeste si:
Dan Diaconescu a fost eliberat din inchisoare
Dan Diaconescu a fost...

"Amenintarea a constat in difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana santajata, cum ar fi date despre trecutul infractional al acesteia si afirmatii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comerciala condusa de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent", potrivit procurorilor DNA.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.