Social 3 Martie 2015 16:47
Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, va ramane in arest la domiciliu in dosarul Centrului Militar Zonal, intrucat Curtea de Apel Constanta a mentinut, marti, decizia de saptamana trecuta a Tribunalului, hotararea fiind definitiva.

Curtea de Apel Constanta a judecat, marti, doua contestatii la decizia de saptamana trecuta a Tribunalului Constanta prin care lui Nicusor Constantinescu i s-a inlocuit controlul judiciar cu arestul la domiciliu in dosarul Centrului Militar Zonal. Contestatiile au fost depuse de DNA si de catre Nicusor Constantinescu.

Astfel, procurorul DNA a cerut instantei admiterea contestatiei in sensul ca Nicusor Constantinescu sa fie arestat preventiv. "Masura arestarii preventive este singura care-l poate impiedica pe Nicusor Constantinescu sa savarseasca infractiuni", a spus reprezentantul DNA Constanta.

La randul sau, avocatul lui Nicusor Constantinescu, Marius Mocanu, a cerut respingerea contestatiei DNA si inlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, scrie MEDIAFAX.

Nicusor Constantinescu a sustinut ca nu este vinovat pentru acuzatiile aduse, spunand ca nu a incalcat controlul judiciar si ca nu exista motive pentru ca aceasta masura sa fie modificata. "Nu am incalcat hotararea Curtii de Apel Constanta privind controlul judiciar si nu exista nicio proba a DNA care sa demonstreze acest lucru. Nu am lipsit de la niciun termen de judecata. Acuzatiile DNA ca, prin reluarea atributiilor de presedinte al Consiliului Judetean, la data de 8 ianuarie 2015, as fi incalcat controlul judiciar nu sunt adevarate", a spus Nicusor Constantinescu in fata instantei.

Curtea de Apel Constanta a decis ca Nicusor Constantinescu sa ramana in arest la domiciliu in dosarul Centrului Militar Zonal, decizia fiind definitiva.

Tribunalul Constanta a judecat, in 25 februarie, solicitarea DNA de inlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv in cazul lui Nicusor Constantinescu, in dosarul Centrului Militar Zonal, pe motiv ca acesta ar fi comis mai multe infractiuni de la data instituirii controlului judiciar in cazul sau. Instanta s-a pronuntat in 26 februarie, inlocuind controlul judiciar cu arestul la domiciliu.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in 8 ianuarie 2015, Nicusor Constantinescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, a emis o dispozitie prin care, in mod nelegal, a deposedat o persoana de atributiile functiei de director general al unei directii din CJ, retragandu-i totodata acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

Anchetatorii precizau ca prin aceasta decizie Nicusor Constantinescu "a provocat o vatamare nepatrimoniala a drepturilor si intereselor legitime privind exercitarea atributiilor unui post pe care il ocupase prin concurs, cat si o paguba patrimoniala reprezentata de diminuarea salariului".

In replica, Nicusor Constantinescu a spus ca nu a provocat niciun prejudiciu in momentul in care a emis dispozitia privind retragerea vizei de control financiar directorului Directiei Economico-Financiare din Consiliul Judetean Constanta, Felicia Taicutu, deoarece ea nu mai exercita acest atribut din anul 2011. Mai mult, in perioada respectiva Felicia Taicutu se afla in concediu medical, in prezent fiind in concediu de odihna, iar dupa ce va reveni la munca urmeaza sa fie suspendata din functie deoarece este inculpat intr-un alt dosar in care este cercetat Constantinescu.

Citeste si:
Nicusor Constantinescu - condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare
Nicusor Constantinescu -...

De asemenea, procurorii DNA il acuzau pe presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta ca in 12 februarie a introdus pe ordinea de zi a sedintei CJ mai multe proiecte de hotarari privind finantarea de la bugetul local, cu incalcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi si asociatii sportive din judet. Procurorii sustineau ca in acest fel s-a urmarit prejudicierea bugetului unitatii administrativ teritoriale si obtinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmari care insa nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

La randul sau, Nicusor Constantinescu afirma, in fata instantei, ca a retras proiectele respective deoarece a cerut lamuriri la Ministerul Finantelor privind cadrul legislativ pentru finantarea cluburilor sportive respective, iar pentru ca raspunsul primit chiar in ziua sedintei Consiliului Judetean a fost ambiguu a decis retragerea proiectelor in cauza pana cand situatia ar fi fost clarificata.

Citeste si:
Constanta: IPS Teodosie ramane sub control judiciar
Constanta: IPS Teodosie...

Constantinescu a mai fost acuzat de procurorii DNA care au solicitat arestarea preventiva a sa in dosarul Centrului Militar Zonal si ca a facut plati in valoare totala de peste 340.000 de lei catre SC Soti Cable Neptun si catre Conpress Holding SRL, la care este asociat Sorin Strutinksy, cu care Nicusor Constantinescu se afla in relatii comerciale la alte societati. Nicusor Constantinescu a recunoscut ca este prieten cu Sorin Strutinsky de mai bine de 30 de ani, ca este asociat cu aceasta la diverse firme, dar nu in cele care fac obiectul acuzatiei DNA.

El preciza ca cele doua plati sunt legale, fiind realizate in urma unor contracte incheiate intre Consiliul Judetean Constanta si SC Soti Cable Neptun, respectiv Conpress Holding SRL, pe baza unor licitatii.

Tot saptamana trecuta, magistratii Curtii de Apel Constanta au dispus inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Nicusor Constantinescu, in noul dosar instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost incheiate de Consiliul Judetean Constanta cu diverse firme, decizia instantei fiind definitiva.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

In 24 februarie, Nicusor Constantinescu a fost suspendat din functia de presedinte al CJ Constanta, printr-un ordin emis de catre prefectul judetului, Ion Constantin.

Constantinescu a fost arestat preventiv, in 20 februarie, de Tribunalul Constanta, pentru mai multe infractiuni, intre care abuz in serviciu, conflict de interese si coruperea alegatorilor.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta, Nicusor Constantinescu este acuzat de abuz in serviciu - trei infractiuni, din care doua in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat, coruperea alegatorilor - doua infractiuni, conflict de interese - zece infractiuni, din care cinci in forma continuata, si tentativa la abuz in serviciu, in forma continuata.

In ordonanta de retinere se arata ca, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive, in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive.

Presedintele Consiliului Judetean a mai fost suspendat din functie si in vara anului trecut, cand a fost arestat preventiv in dosarul in care este acuzat de subfinantare a Centrului Militar Zonal. Ulterior, instanta a decis ca acesta sa fie judecat sub control judiciar.

Nicusor Constantinescu a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea, pentru ca a atribuit nelegal terenuri.

Intr-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitiile de anul trecut, 15 cartuse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.