Social 2 Martie 2015 17:00
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a fost declarat admis pentru a participa la interviul de selectie pentru a ocupa functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, interviul urmand sa aiba loc marti.

Judecatorul Augustin Zegrean a fost numit judecator la Curtea Constitutionala in iulie 2007, pe o perioada de noua ani, de catre presedintele de atunci Traian Basescu. Zegrean ocupa, din iunie 2010, functia de presedinte al Curtii Constitutionale.

Presedintele Curtii Constitutionale face parte cei 11 candidati declarati admisi, in urma unei analize a dosarelor depuse pana in 23 februarie, pentru a participa la interviul de selectie pentru a ocupa functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Alaturi de judecatorul Augustin Zegrean, pentru aceeasi functie candideaza Gheorghe Buta, Valeriu Ciuca, Ruxandra Costache, Ana-Claudia Costea (Moarcas), Mircea Criste, Constantin-Virgil Ivan-Cucu, Laura Mihaela Ivanovici, Octavia Spineanu-Matei, Camelia Toader si Dragos Constantin Tarsia.
Gheorghe Buta este jurist si a fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Valerius Ciuca a fost judecator la Judecatoria Suceava, la Tribunalul Militar, precum si la Tribunalul Uniunii Europene. Ruxandra Costache este avocat, iar Ana-Claudia Costea (Moarcas) este profesor universitar, ea ocupand in trecut functiile de adjunct al Avocatului Poporului, secretar general adjunct in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si director general al Departamentului de afaceri juridice in MAE, scrie MEDIAFAX.

Mircea Criste este in prezent profesor, el ocupand functia de sef al Ministerului Public in perioada presedintelui Emil Constantinescu. Constantin-Virgil Ivan-Cucu este procuror la Parchetul de pe langa instanta suprema, el fiind senior expert in domeniul justitiei si afacerilor interne din cadrul Secretariatului Consiliului pentru Cooperare Regionala in sud-estul Europei.

Laura Mihaela Ivanovici este judecator al Curtii de Apel Bucuresti, Octavia Spineanu-Matei este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedinte al Institutului National de Magistratura, Camelia Toader a fost judecator la ICCJ si din 2006 este judecator detasat la CJUE, iar Dragos Constantin Tarsia este avocat in cadrul Baroului Sibiu.

Cei 11 candidatii care si-au depus dosarele vor sustine interviul in fata Comisiei de selectie, prezidata de ministrul Justitiei. Interviul va fi organizat marti, intre orele 9.00-14.00 si 17.00-20.00, la sediul Ministerului Justitiei. Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate si intrebari in limba franceza. Cunoasterea oricaror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj, a precizat Ministerul Justitiei.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Procedura de numire a judecatorilor la CJUE este prevazuta de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si de dispozitiile corespunzatoare din Statutul CJUE. Potrivit articolului 253 din Tratat, judecatorii si avocatii generali ai CJUE sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioada de sase ani, dupa consultarea comitetului prevazut de articolul 255 din TFUE.

In 14 ianuarie, Guvernul si-a insusit Memorandumul initiat de Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe cu tema "Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene".

Astfel, pentru a fi desemnat candidat al Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene trebuie asigurate toate garantiile de independenta si intrunite conditiile cerute pentru exercitarea in Romania a celor mai inalte functii jurisdictionale. Pentru aceasta functie poate candida si un jurist ale carui competente sunt recunoscute si care se bucura de o buna reputatie profesionala, morala si civica.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.