Social 1 Martie 2015 10:37
Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania solicita Parlamentului ca atunci cand va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educatiei nationale sa prevada clar ca inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar si retragerea acestuia se vor face prin cere scrisa.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania, intrunit sambata in sedinta de lucru la Resedinta Patriarhala, a luat act de motivarea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de religie, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015, informeaza Patriarhia Romana.

Consiliul, sub presedintia Inalt preasfintitului Parinte Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, a constatat ca CCR a mentinut statutul orei de religie ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru scoala, aflata in planul-cadru de invatamant si in oferta educationala a scolii si a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, si anume pe baza unei cereri de inscriere.

"Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania a constatat ca decizia Curtii Constitutionale a valorificat urmatoarele principii: statutul constitutional particular al invatamantului religios, organizat si garantat de in scolile de stat, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult (art. 32 alin. 7 din Constitutia Romaniei), dreptul parintilor si tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine (art. 29 alin. 6din Constitutia Romaniei), importanta libertatii de religie si constiinta, care implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in toate problemele care privesc religia si constiinta (pct. 19 al motivarii deciziei Curtii Constitutionale nr. 669/2014, in interpretarea art. 29 alin 1 din Constitutie)", se arata in comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Consiliul, pornind de la convingerea comuna ca ora de religie promoveaza valorile spirituale perene si comportamentul uman pasnic si responsabil in familie si societate, a adoptat apelul comun intitulat "Lumina pentru viata. Importanta orei de religie pentru educatia copiilor si tinerilor".

De asemenea, Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania solicita Parlamentului Romaniei ca, in adoptarea prevederilor legale care urmeaza sa puna in aplicare Decizia Curtii Constitutionale nr. 669/2014 si sa completeze art. 18 alin. 2 teza I din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, sa aiba in vedere si urmatoarea propunere: "Inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor; schimbarea acestei optiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisa a elevului major, a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor".

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

Reprezentantii Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania motiveaza solicitarea prin faptul ca prin aceasta formulare va fi respectata decizia Curtii Constitutionale a Romaniei si facilitata inscrierea pentru participarea elevilor la ora de religie.

"Participarea elevului la ora de religie se face in urma exprimarii dorintei persoanei indreptatite legal, conform libertatii de constiinta, se tine cont de caracterul de disciplina aflata in trunchiul comun al orei de religie, pentru parinti se evita obstacolele birocratice si umilitoare, precum reinscrierea anuala sau pe cicluri de invatamant si in plan administrativ, scolile nu mai trebuie sa gestioneze, anual sau pe cicluri de invatamant, aproape doua milioane de cereri de inscriere", se arata in comunicat.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania este o organizatie de natura etica, sociala, autonoma, apolitica, non-guvernamentala, fara personalitate juridica si non-profit formata din: Biserica Ortodoxa Romana, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxa Rusa de Rit Vechi din Romania, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica C.A. din Romania, Biserica Evanghelica Lutherana din Romania, Biserica Unitariana din Transilvania, Biserica Crestina dupa Evanghelie din Romania, Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie din Romania, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania - Cultul mozaic, Cultul Musulman din Romania.

Citeste si:
Inna, primele declarații despre cererea în căsătorie. Cum au...
Inna, primele declarații...

Potrivit prevederilor Statutului Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, incepand cu 1 martie 2015, presedintia Consiliului va fi preluata pentru o perioada de un an de catre Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica).

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca profesorii de religie care si-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului parintilor de a-si inscrie copii la aceasta materie ”vor cauta dreptatea in justitie”, iar daca vor avea castig de cauza, MEN va trebui sa le achite salariile ramase neplatite. Potrivit ministrului, la ora actuala, religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

Ministrul Educatiei spunea, in 13 februarie, ca elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu de invatamant - primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.