Carturesti Carusel, cea mai noua librarie-concept din reteaua omonima, care va fi deschisa joi, la ora 10.00, intr-o cladire-monument istoric din Centrul vechi al Bucurestiului, confiscata de comunisti si revendicata de proprietari in 2007, va oferi publicului aproximativ 10.000 de volume.

Situata pe strada Lipscani, la numarul 55, libraria se intinde pe sase niveluri, insumand 1.000 de metri patrati, intr-o cladire care isi va redeschide usile dupa un sfert de secol. In prezent, sunt aproximativ 10.000 de volume in Libraria Carturesti Carusel, dar este de asteptat ca numarul acestora sa creasca. In spatiul multimedia de la subsol, publicul va putea gasi circa 5.000 de albume si filme, dupa cum au declarat reprezentantii Carturesti pentru MEDIAFAX.

Prima "calatorie" in "Caruselul luminii" - cum a fost supranumit spatiul noii librarii - va fi marcata joi, de la ora 20.00, printr-un concert al trupei Silent Strike si prin proiectii video create de Dan Basu. Cu un bistro la ultimul etaj, un spatiu multimedia la subsol si o galerie dedicata artei contemporane la primul etaj, libraria se pregateste sa spuna o noua poveste pe o strada cu o vibranta traditie comerciala.

Acest edificiu din secolul al XIX-lea este un monument istoric de interes local, potrivit Listei monumentelor istorice din Romania. Imobilul a intrat in posesia familiei de bancheri Chrissoveloni in 1903, iar, in perioada comunista, a fost confiscat si transformat in magazinul Familia. Dupa 1990, imobilul a fost recuperat si reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni.

Miercuri seara a avut loc o receptie la Libraria Carturesti Carusel, la care au participat atat oameni de afaceri si politicieni, cat si persoane din industria cartii. In timpul acestui eveniment, Jean Chrissoveloni, proprietarul actual al cladirii, a prezentat, pe scurt, istoria acestui edificiu.

"Multumesc din toata inima ca ati venit aici sa impartasiti cu noi aceasta mare bucurie. Bucuria de a vedea aceasta cladire, care a fost cumparata de strabunicul meu la o licitatie (...), in 1903. Si, din 1903, am reusit s-o tinem in familie. Sunt a patra generatie. (...) Sper ca cladirea va continua (sa ramana) in familie pentru multi ani. Nu pot sa spun ca a fost un drum usor. Pentru a va face o mica idee: prima notificare pe care am facut-o pentru a revendica aceasta cladire pe legea 18 a fost facuta in 1991. Atunci vorbim de 24 de ani ca sa putem sa revendicam cladirea. Dupa ce o revendici, fiindca ti-o da intr-o stare penibila, trebuie sa gasesti cum poti sa introduci aceasta cladire in circuitul de afaceri, pentru a putea sa continue sa contribuie la economia tari, si, dupa ce gasesti clientul, trebuie sa gasesti banii si apoi speri ca clientul poate sa duca si el treaba pana la sfarstit, fiindca si el are de investit destul de mult in acesta cladire", a spus Jean Chrissoveloni la receptia de miercuri, mentionand ca aceasta cladire a fost revendicata in 2007, iar primul client a aparut in 2010, insa dupa trei ani nu a putut continua afacerea si asa s-a ajuns la colaborarea cu reprezentantii Carturesti.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Despre costurile investitiei, Jean Chrissoveloni a spus ca sunt "destul de dureroase", insa nu a oferit detalii suplimentare. "Sper ca aceasta cladire va continua sa dea un folos strazii, economiei si tuturor dintre dumneavoastra care iubiti cartea", a mai spus proprietarul cladirii-monument din Centrul vechi al Bucurestiului.

La randul sau, Nicoleta Iordan, unul dintre fondatorii Carturesti, a precizat ca de multe ori li s-a atras atentia ca o investitie intr-o librarie in aceaste vremuri este "o nebunie" . "Cu siguranta e un strop de nebunie. Este cea mai mare investitie facuta de noi, dupa Carturesti Verona", a spus Nicoleta Iordan.

Nici aceasta nu a oferit detalii despre investitia financiara, desi a precizat ca este importanta, mentionand, in schimb, ca "investitia umana" este mult "mai graitoare". "E un proiect care a debutat acum 14 luni, cand am vazut prima data spatiul si nu am putut sa ne refuzam bucuria de a face o librarie aici", a declarat Nicoleta Iordan, adaugand ca crearea Librariei Carturesti Carusel a insemnat sute de ore doar de discutii si decizii pentru definirea temei de proiectare. "Am adunat, in 14 luni, peste 20.000 de ore de munca, au fost cam 75 de oameni, doar in interiorul Carturesti, care au lucrat in diverse etape ale acestui proiect", a mai spus aceasta.

Citeste si:
Libraria Delfin: Cel mai bun prieten al milenarilor iubitori de litera
Libraria Delfin: Cel mai bun...

Serban Radu, fondator al Carturesti, a spus la receptia care a avut loc miercuri ca se gandesc, adesea, cum le-ar placea sa arate orasul in care locuiesc si cum pot contribui la realizarea acestei idei. "Noi obisnuim, din cand in cand, sa inchidem ochii sa ne gandim cum ne-ar placea sa fie orasul in care stam, cum ne-ar placea sa fie orasul ideal, fara niciun fel de retineri, fara gandul ca Bucurestiul ar trebui sa fie un oras de mana a doua sau ca n-avem bani. Asta am facut acum 14 ani si continuam s-o facem. Sa invatam din fiecare experienta sa o facem din ce in ce mai bine", a declarat Serban Radu.

Prezent la eveniment, Robert Maxim, consultant in management al Carturesti, a precizat ca adevarata calatorie a Carturesti Carusel de abia de acum incolo incepe, deschiderea librariei nefiind o "destinatie", ci "un inceput". "Sunt multe, multe lucruri in spate care fac ca un brand, cum e Carturestiul, un astfel de loc, sa fie frumos. Frumusetea exterioara este, de fapt, rezultatul frumusetii interioare, iar ceea ce eu am vazut in Carturesti si continuu sa vad este multa frumusete interioara, apropo de echipe, si de daruire, si de pasiune. Pentru mine, insa, acest moment este doar un punct de debut. Ceea ce vedeti aici e doar 10%, mai avem 90% de facut in fata. Pentru mine, deschiderea librariei nu este o destinatie, e doar un inceput", a declarat Robert Maxim.

Citeste si:
Orașul Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO
Orașul Odesa a fost introdus...

Pentru ca libraria sa arate in forma actuala s-a tinut cont de arhitectura existenta, dupa cum a explicat Adrian Cancer, reprezentant al biroului de arhitectura Square One, care s-a ocupat de reabilitarea cladirii. "Practic, conceptul tine cont de arhitectura existenta si de vedeta absoluta a unui spatiu de retail, adica produsul. El este, practic, o adaptare a spatiului existent. Noi am luat elementele structurale si am creat un element arhitectural, doua nivele suplimentare, in jurul elementelelor arhitecturale existente. Au fost circa 12 concepte numai ale noastre, ca sa reusim sa avansam in ceea ce se cheama implementarea, executia acestor elemente", a declarat arhitectul Adrian Cancer.

Acesta a mentionat ca nimic nu a fost cumparat, totul a fost manufacturat, fiind vorba despre o executie "100% romaneasca". "Absolut tot ce vedeti aici este manufacturat, nu este nimic cumparat. Totul este facut, proiectat - de la nivel de concept pana la executie, implementare - in atelierele cu care lucram. Nu am achizitionat nimic. Este un brand 100% romanesc si este o executie 100% romaneasca", a declarat Adrian Cancer.

Citeste si:
Protest la fantana din Piata Universitatii
Protest la fantana din Piata...

Libraria Carturesti Carusel este un spatiu cultural prietenos, in care pasionatii de literatura pot gasi volume dintre cele mai diverse domenii, unde poate fi admirata arta contemporana si chiar se poate pierde timpul printre carti sau la bistroul de la ultimul etaj. Carturesti este un "concept store" care functioneaza ca o librarie si ca agent cultural. Prima librarie din reteaua Carturesti a fost lansata la sfarsitul anului 2000. In prezent, reteaua Carturesti numara 16 librarii-concept cu acelasi nume, in Bucuresti si in alte orase din Romania.

Carturesti lucreaza cu peste 300 de furnizori din tara si din strainatate, oferind peste 15.000 de carti diferite, 5.000 de albume muzicale, 1.500 de albume de arta, 500 de filme si 400 de sortimente de ceaiuri. De asemenea, Carturesti gazduieste anual peste 300 de evenimente culturale. In librariile Carturesti au avut loc intalniri cu unii dintre cei mai cunoscuti scriitori si artisti din lume, printre care Mario Vargas Llosa, Ibrahim Ferrer, Pascal Bruckner, Jonathan Coe si Frederic Beigbeder, potrivit site-ului retelei de librarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.