Sectia Parchetelor Militare din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) va prelua ancheta in cazul prabusirii elicopterului SMURD in lacul Siutghiol, din Constanta, informeaza institutia.

"Considerentele care au stat la baza preluarii au vizat caracterul complex al cauzei, determinat de imprejurarile in care s-a produs accidentul, de urmarile grave ale acestuia, precum si de volumul si dificultatea administrarii mijloacelor de proba", se arata in comunicatul PICCJ.

Procurorii de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti care anchetau cauzele privind accidentul aviatic din judetul Constanta au dispus, in 15 decembrie, inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca. De asemenea, in continuarea cercetarilor, procurorii militari au extins urmarirea penala pentru ucidere din culpa, avand in vedere faptul ca toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD au decedat in urma accidentului aviatic din 15 decembrie, scrie MEDIAFAX.

Dosarul a fost deschis la Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti imediat dupa ce elicopterul apartinand SMURD Constanta s-a prabusit in lacul Siutghiol. Procurorii militari si specialisti criminalisti au facut, luni si marti, cercetarea la fata locului si au dispus masurile procedurale necesare.

Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat miercuri ca, deocamdata, nu a fost identificata cauza prabusirii elicopterului SMURD, precizand ca daca se va stabili ca decesul celor patru persoane "nu s-a datorat unei fapte umane", ci unei "imprejurari fortuite", nu va fi nimeni tras la raspundere.

Nitu a adaugat ca cazul oricarui accident urmat de decesul unor persoane este investigata o posibila fapta de ucidere din culpa, dar sunt situatii cand se stabileste ca decesul nu s-a datorat unei fapte umane, ci unei "imprejurari fortuite".

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu (47 de ani) si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani), si-au pierdut viata in urma accidentului aviatic din Constanta. Elicopterul SMURD care s-a prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul "Mihail Kogalniceanu", unde alimentase cu combustibil.

Operatiunile de cautare si salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anuntat de un martor la numarul de urgenta 112, la ora 16.11, iar in jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au inceput operatiunile de cautare pe lac. Interventia s-a incheiat oficial marti, la ora 4.10, cand a fost adusa la mal ultima victima, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. La momentul decolarii, conditiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste sase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce inseamna ca zbura sub 3000 de metri altitudine, potrivit ROMATSA.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat, marti, ca informatiile de pana acum arata ca s-a intervenit in timp util, precizand ca primul echipaj a ajuns la fata locului la ora 16.25, dupa apelul la 112 inregistrat la ora 16.11. Intrebat, de asemenea, cum s-ar fi putut interveni pentru ca cele patru persoane sa fie salvate, Raed Arafat a raspuns: "Sunteti convinsi ca aceste patru persoane puteau fi salvate imediat, in viata? Eu nu stiu acest lucru".

Arafat a recunoscut ca prima victima scoasa din apa, medicul Laura Vizireanu, a fost adusa la mal cu o barca pescareasca, el spunand ca impreuna cu victima se afla in barca si un paramedic pompier. "S-a intervenit si cu nave de pompieri si cu nave de pescari din zona. Cum este si normal, oamenii au intervenit cand au vazut ce s-a intamplat, dar in ambarcatiunea care a adus-o la mal pe colega noastra era un paramedic pompier, asta este dovada ca pompierii erau acolo. Dar restul pompierilor au ramas acolo sa continue cercetarile si un coleg paramedic a venit cu barca de pescari la mal", a spus Raed Afarat.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Arafat a precizat ca primele doua victime au fost scoase din apa de catre scafandrii de la ISU, iar celelalte doua de scafandrii MApN, interventia acestora fiind dificila.

"Scafandrii au intervenit in conditii extrem de grele, in alta tara probabil spuneau sa continue cautarile a doua zi. Primii doi au fost scosi la suprafata de scafandrii pompieri, iar ceilalti doi de scafandrii specializati, care au lucrat in conditii grele si periculoase", a afirmat Afarat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.