Romania va detine o parte din Statia Spatiala Internationala (ISS) si va contribui la dezvoltarea celei mai noi rachete europene, Ariane 6, potrivit unor decizii luate in Consiliul Ministerial al Agentiei Spatiale Europene (ESA), care s-a desfasurat marti, la Luxemburg.

In urma Consiliului Ministerial al Agentiei Spatiale Europene, Romania s-a alaturat partenerilor in doua programe ESA de importanta strategica: Statia Spatiala Internationala (ISS) si dezvoltarea rachetei Ariane 6. Astfel, dezvoltarea capacitatilor spatiale ale Romaniei din ultimii ani sub coordonarea Agentiei Spatiale Romane (ROSA) primeste o noua recunoastere la nivel european. ROSA a prioritizat participarea Romaniei la aceste programe in baza strategiei nationale spatiale, informeaza institutia.

Din delegatia Romaniei la ESA au facut parte ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Nationale, Tudor Prisecaru, si presedintele ROSA, Marius-Ioan Piso.

La Consiliul Ministerial au participat reprezentati ai celor 20 de state membre ESA, printre care se numara si Romania.

Principalele teme de discutie au fost concentrate in trei rezolutii: "Rezolutia privind accesul Europei la spatiu", care recunoaste valoarea strategica si socio-economica pe care o are pentru Europa mentinerea unui acces independent, fiabil si accesibil la spatiu pentru clientii institutionali si comerciali de pe continent; "Rezolutia privind strategia europeana de explorare spatiala", concentrata pe trei destinatii - orbita terestra joasa (Low Earth Orbit - LEO), Luna si Marte - si vizand totodata programul ISS; "Rezolutia privind viitorul si evolutia ESA".

De asemenea, la intalnirea de la Luxemburg, membrii Consiliului ESA au luat decizii privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C si Ariane 6, care, prin modularitate si flexibilitate, vor fi capabile sa satisfaca cerintele pietei institutionale europene si sa concureze pe piata mondiala.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Prin prioritizarea participarii Romaniei la programul de dezvoltare a celei mai noi rachete europene, Ariane 6, ROSA ofera industriei spatiale din Romania oportunitatea de a se inscrie in cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni. Acceptarea in acest program de catre ESA, alaturi de doar alte 11 state membre demonstreaza ca Romania are deja capacitati industriale competitive, potrivit ROSA. Totodata, participarea Romaniei la dezvoltarea rachetei Ariane 6 va contribui la dezvoltarea tehnologica, inovare si pregatire profesionala in domenii de nisa, cu potential de a consolida rolul pe care Romania il joaca in strategia spatiala europeana si mondiala.

Cea de-a doua directie strategica vizata de ROSA este implicarea Romaniei in programul dedicat Statiei Spatiale Internationale (ISS). Dupa ce Statele Unite ale Americii au anuntat la Forumul International pentru Explorare Spatiala, desfasurat la Washington, in ianuarie, la care a participat si delegatia Romaniei, ca SUA va continua sa investeasca in ISS, ROSA a inceput demersurile de a se alatura statelor europene implicate in acest program: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie. Demersurile s-au finalizat cu succes marti, iar, prin implicarea in programul ESA dedicat Statiei Spatiale, Romania devine coproprietar al ISS, alaturi de celelalte state europene, precum si de partenerii internationali SUA, Canada, Rusia si Japonia.

Statele membre in ESA au decis sa construiasca o noua racheta spatiala

Prin implicarea Romaniei in acest program, se urmareste dezvoltarea de capacitati, tehnologii si forta de munca specializate in explorare spatiala. Statia Spatiala este un laborator pentru a testa tehnologii pentru misiuni spatiale pe orbita joasa, dar si pentru misiuni de explorare a Sistemului Solar. Decizia Consiliului ESA de continuare a programului ISS vizeaza de altfel pregatirea pentru trei directii de explorare spatiala: misiunile LEO, misiuni pe Luna si pe Marte. Romania este, de asemenea, interesata sa lanseze nanosateliti in formatie de pe ISS, un domeniu de nisa aflat pe agenda ROSA.
Citeste si:
[VIDEO] Cum arata Statia Spatiala Internationala din interior
VIDEO  Cum arata Statia...

"Nanosatelitii cu scop comercial vor juca un rol din ce in ce mai important pentru aplicatii spatiale si terestre. Ne dorim ca Romania sa fie un jucator important pe aceasta piata", a declarat presedintele ROSA, Marius-Ioan Piso. "Dezvoltarea de nanosateliti in scop comercial va conduce la dezvoltarea de tehnologii inovatoare, care, ulterior, ne vor permite sa ne implicam in misiuni de explorare a Sistemului Solar, dincolo de orbita joasa a Pamantului", a mai spus acesta.

Totodata, Marius-Ioan Piso a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Romania va detine 1% din Statia Spatiala Internationala. "Statia este impartita intre 12 tari din Europa si alte patru tari din lume, care sunt SUA, Rusia, Japonia si Canada. Romania este al 16-lea stat din lume detinator", a spus Marius-Ioan Piso.

El a precizat ca investitia pe care o aloca Romania acestui proiect urmeaza sa fie stabilita, dar va fi cuprinsa in contributia financiara a Agentiei Spatiale Romane catre Agentia Spatiala Europeana, "o contributie returnabila 100%, prin proiecte".

Citeste si:
Cum va arata primul hotel construit in spatiu / VIDEO
Cum va arata primul hotel...

"Toata contributia catre Agentia Spatiala Europeana, care cuprinde multe proiecte, este de ordinul a aproximativ 20 de milioane de euro anual. Aceste fonduri se returneaza integral in tara, sub forma de contracte de cercetare in general, dar si industriale, pe care le executa persoane juridice romane", a spus Marius-Ioan Piso.

El a precizat ca ESA este o organizatie interguvernamentala distincta si functioneaza pe principiul "fair return". "E ca si cand transferam o parte din banii de cercetare sub conducerea unei autoritati cum este Agentia Spatiala Europeana si cu rezultatele garantate", a spus Piso.

In ceea ce priveste participarea Romaniei la dezvoltarea celei mai noi rachete europene, Ariane 6, Marius-Ioan Piso a spus ca acesta "este un proiect industrial de foarte mare importanta". "Colaborarea va fi in principal cu Franta. Romania executa componente pentru racheta Arianne de 15 ani cel putin (...) si am stabilit dupa negocieri multe sa participam si noi oficial la constructia acestei rachete care porneste de la inceput. E un proiect in care ne implicam de la inceputul sau", a spus Marius-Ioan Piso.

Citeste si:
China va construi un nou lansator spatial "super greu"
China va construi un nou...

El a precizat ca, in urmatoarele sase luni, un an se va decide ce componente trebuie sa realizeze Romania in cadrul acestui proiect. "Deocamdata este un consortiu industrial mare, care este primul contractor si care este format din ESA, Airbus si Safran si urmeaza sa stabilieasca in urmatoarele sase luni - un an cine ce face", a explicat Piso.

Potrivit ROSA, implicarea Romaniei in aceste programe este o confirmare a contributiilor Romaniei in domeniul spatial, fiind, totodata, o continuare a participarii romanesti in aceasta directie, potrivit ROSA. Primul experiment spatial cu participare romaneasca a fost realizat in 1972, prin Programul Intercosmos, iar, in 1981, pe 14 mai, Romania trimitea primul astronaut in spatiu, fiind cea de-a 11-a tara din lume care reusea acest lucru. In prezent, Romania este cea de-a 12-a tara europeana si a 16-a din lume care detine un procent din Statia Spatiala Internationala.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Racheta Ariane 6 va fi un vehicul spatial mai competitiv decat modelele precedente si va fi lansat in 2020. In urma consiliului de marti, Europa s-a angajat la o finantare de 4 miliarde de euro pentru Ariane 6, o suma ce include construirea unei noi baze de lansari spatiale in Kourou (Guyana franceza) si dezvoltarea unui lansator spatial de talie mica Vega. In total, UE prevede un buget global pentru lansatoarele sale spatiale de 8 miliarde de dolari pentru o perioada de 10 ani. Obiectivul este de a face fata unei concurente tot mai puternice pe piata internationala a lansarilor de sateliti.

Actuala racheta europeana Ariane 5, conceputa in 1987, zboara in spatiu din 1996. Dupa un inceput mai dificil, Ariane 5 si-a indeplinit cu bine misiunea pentru care a fost conceputa si are la activ 62 lansari reusite consecutive. Ariane 5 a cucerit peste 50% din piata comerciala a lansarilor de sateliti, dar pozitia ei de lider este amenintata de racheta Falcon construita de firma americana SpaceX, care a adoptat o politica de pret foarte agresiva.

Modulabila in doua versiuni - una usoara cu doua propulsoare si una grea cu patru propulsoare -, Ariane 6 va putea astfel sa se adapteze atat la nevoile institutionale (sateliti stiintifici, sonde spatiale etc), cat si la nevoile impuse de zborurile comerciale (sateliti de telecomunicatii, de televiziune etc).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.