Rata de refuz a solicitarilor de viza din partea cetatenilor romani in anul fiscal 2013–2014 a ajuns sub pragul de 10% (9,8 %).

Ministerul Afacerilor Externe saluta "anuntul autoritatilor americane privind scaderea procentului ratei de refuz a solicitarilor de viza din partea cetatenilor romani in anul fiscal 2013–2014, pentru prima oara, sub pragul de 10% (9,8 %)", subliniind ca aceasta evolutie consolideaza trendul descrescator al ratei de refuz a solicitarilor de viza inregistrat in perioada 2010-2014.

Astfel, in 2010 rata de refuz a fost de 24,8%, in 2011 de 22,4%, in 2012 de 17%, iar anul trecut de 11,5%. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, MAE isi exprima speranta ca "aceasta tendinta pozitiva se va mentine si in cursul anului viitor, fiind relevanta din perspectiva progreselor continue inregistrate de Romania pe linia indeplinirii criteriilor aferente includerii in programul Visa Waiver".

"Scaderea, in continuare, a ratei de refuz a solicitarilor de viza depuse de cetatenii romani, asociata eventualei modificari a criteriilor de acces in Programul Visa Waiver, in principal prin posibilitatea cresterii pragului ratei de refuz de la 3%, in prezent, la 10%, este de natura sa contribuie semnificativ la materializarea, intr-un timp cat mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relatia cu SUA", precizeaza Ministerul de Externe.

MAE informeaza ca va continua sa urmareasca "de o maniera prioritara accederea Romaniei in Programul Visa Waiver, intr-un orizont de timp cat mai apropiat, atat prin dialogul aprofundat, la nivel politic si tehnic, cu reprezentantii Administratiei SUA, cat si prin demersuri sporite la nivelul Congresului, in noua componenta, rezultata dupa alegerile din 4 noiembrie, inclusiv al Grupului de Prieteni ai Romaniei din legislativul american".

Patru fosti ambasadori americani in Romania au pledat, in august 2013, intr-un articol publicat in pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere in Programul Visa Waiver (VWP), care le-ar putea oferi mai multe sanse de aderare Romaniei, Poloniei, Croatiei si Bulgariei.

James Rosapepe, ambasador in Romania in administratia Clinton, J.D. Crouch si Michael Guest, ambasadori in administratia George W. Bush, si Mark Gitenstein, ultimul ambasador al SUA la Bucuresti, au militat pentru o revizuire a Programului Visa Waiver, care le permite cetatenilor din tarile incluse in program sa calatoreasca fara viza in Statele Unite timp de 90 de zile.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Programul este deschis pentru cetatenii ai caror tari au o rata de respingere a vizelor mai mica de 3 la suta. "Acest (criteriu) invinovateste toti cetatenii unei tari, pana la dovedirea contrariului, ca ar vrea sa incalce termenii vizelor. Procedand asa, acest sistem descurajeaza turistii de bunacredinta, oamenii de afaceri si studentii", au afirmat ei. Pe de alta parte, fostul insarcinat cu afaceri al SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a declarat, pe 4 iulie 2013, ca accesul Romaniei in programul Visa Waiver va avea loc cel mai probabil peste "cativa ani".

"Sper ca foarte curand, dar in mod real nu e vorba de urmatorii cativa ani. Asa cum stiti, am vazut o scadere constanta a ratei de refuz a solicitarilor de vize si aceasta ajuta Romania, dar in acelasi timp e nevoie si de unele schimbari legislative in SUA. Administratia de la Washington sprijina schimbarile legislative care sunt acum in Congres si care ar creste sansele de acces ale Romaniei, dar cel mai probabil va mai dura inca cativa ani. Dar este o tema la care lucram indeaproape cu partenerii romani", a afirmat oficialul american, intr-o declaratie de presa sustinuta inaintea receptiei de Ziua Nationala a SUA.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Butcher declarase anterior, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ca intelege frustrarea romanilor privind vizele, dar includerea in programul Visa Waiver nu este o oferta pentru tarile partenere, ci se bazeaza strict pe respectarea cerintelor legislatiei americane.

"Inteleg ca poate e o frustrare in randul romanilor si oficialilor de aici, dar e important de amintit ca nu vorbim de un mod de a judeca o tara, nu e o oferta pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislatia are cerinte foarte precise care trebuie indeplinite si in privinta unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului si cooperarea pe probleme de securitate Romania a facut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz si modificarea legislatiei pentru a face criteriile ceva mai accesibile", a afirmat el.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Butcher a aratat ca rata de refuz a solicitarilor de viza din Romania a scazut constant in ultimii ani pana la 17% in 2012, iar criteriul privind procentul de 3% care trebuie atins in baza legislatiei actuale ar putea fi modificat prin adoptarea de Congres a modificarilor sustinute de Administratia Obama.

Modificarea legislativa, asa cum este ea avuta in vedere de presedintele Obama, vizeaza evaluarea tarilor candidate la intrarea in Visa Waiver in functie de rata de refuz a solicitarilor de viza, marita de la 3% in prezent la 10%, precum si in functie de rata de depasire a sederii permisa de viza (over stay), stabilita la 3%, un nou criteriu. Totodata, noua legislatie introduce si o noua modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numarul de solicitanti fata de numarul de cereri inregistrate, in prezent. fata de legislatia actuala este evaluarea tarilor candidate la intrarea in Visa Waiver in functie de rata de refuz a solicitarilor de viza, marita de la 3% in prezent la 10%, precum si in functie de rata de depasire a sederii permisa de viza (over stay), stabilita la 3%, un nou criteriu. Totodata, noua legislatie introduce si o noua modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numarul de solicitanti fata de numarul de cereri inregistrate, in prezent.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Proiectul noii legislatii referitoare la Visa Waiver a fost introdus in Camera Reprezentantilor in martie 2012, iar in Senat in mai 2013.

In cadrul unei vizite efectuate in SUA in octombrie 2013, premierul Victor Ponta a precizat, dupa o intalnire cu reprezentanti ai Congresului american, ca argumentele Romaniei pentru includerea in Visa Waiver au fost clar intelese, adaugand insa ca nu vrea sa creeze "sperante desarte" si ca, deocamdata, se poate considera ca a fost adaugata inca o "caramida" in indeplinirea obiectivului.

"Am avut o discutie foarte prolifica cu cativa reprezentanti, inclusiv seful Comisiei juridice (...) Am transmis cat este de important pentru Romania sa fie luata in considerare in legislatia viitoare ca una dintre tarile care sa fie incluse in programul Visa Waiver", a declarat Ponta, pe 24 octombrie.

Pe 21 mai 2014, seful Guvernului a precizat ca Romania beneficiaza de sustinere din partea administratiei democrate de la Casa Alba pentru eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul SUA, dar trebuie sa isi foloseasca toata influenta si prietenii din Congresul american, in special in zona republicana.

"Am multumit pentru sprijinul pe care administratia de la Washington il acorda in mod explicit si asumat pentru ca Romania si romanii sa beneficieze de ceea ce beneficiaza multi alti cetateni europeni, si anume de sistemul Visa Waiver. Toti romanii care merg in America contribuie la ceea ce inseamna dezvoltarea Statelor Unite ale Americii", a spus Ponta dupa o discutie avuta cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, aflat in vizita in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.