Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită în Statele Unite ale Americii (SUA), a anunţat că renunţarea la vize şi programul Visa Waiver devin realitate din anul 2025.

„Sunt ferm convins că cu ajutorul dumneavoastră proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025.

Nu vom putea reuşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală", a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri avute cu românii din SUA, transmite news.ro.

Ciolacu se află în vizită de lucru în SUA

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în SUA, la la Washington D.C. şi New York, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei.

Şeful Executivului se va întâlni luni cu secretarul de stat american Antony Blinken. Totodată, va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, şi cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

Condiție pentru ridicarea vizelor: rată de respingere de 3%

Țara noastră încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, așa încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.

Până acum, însă, România nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În 2019, rata de respingere a fost de 9%, în 2020 a fost de 10%, iar în 2021 de 17%, procent care s-a păstrat și în 2022.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oferit încă din 2021 un pliant online cu pașii de urmat pentru a aplica la viza de SUA. MAE a menționat atunci că oamenii nu trebuie să aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA, astfel procentul de respingere va rămâne ridicat.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Decembrie 2023 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.