Peste un milion de ovine au fost refuzate la export in uiltimele doua luni din cauza bolii limbii albastre si sunt blocate in ferme din intreaga tara.

"Oierii sunt blocati in ferme cu marfa ingrasata", a declarat Nicolae Cioran, vicepresedintele Romovis. El a explicat ca din cauza bolii limbii albastre, tarile arabe care cumparau ovine din Romania au interzis importurile. In aceste conditii, peste un milion de ovine au ramas nevandute in fermele romanesti.

"Toata marfa este blocata de la inceputul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea si calitatea de livrare, dar nu avem piata de desfacere. Iordania, Libia si Libanul au oprit importurile in ultimele luni", a adaugat Cioran. Acesta a afirmat ca nici tarile unde exista probleme cu boala limbii albastre si care cumparau ovine din Romania, printre care Turcia, au sistat importurile.

"Din pacate, in Romania nu pot fi folosite aceste animale, pentru ca nu se consuma asa de mult la noi. Trebuie sa cautam noi piete", a continuat reprezentantul crescatorilor de ovine.

Oficialul federatiei spune ca o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram in viu si cantareste 35-40 de kilograme, estimand astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro. Efectivele de ovine din Romania sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depasesc 5 milioane de capete. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la finele lunii septembrie la conferinta Mediafax Talks about Agriculture ca crescatorii de ovine, care exportau in tarile arabe in aceasta perioada, au probleme din cauza bolii limbii albastre si trebuie sa caute noi piete externe, scrie MEDIAFAX.

Primul caz de boala limbii albastre in Romania a fost diagnosticat in 22 august, in judetul Buzau. Boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage, si nu prin contact direct intre animale.

Citeste si:
Orban, discutii cu demisionarii din Pro Romania: "Ei sunt mai de dreap
Orban, discutii cu...

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav si nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului. Nu exista tratament specific in acest caz, iar animalele pot trece prin boala si se pot vindeca in sapte-zece zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.