Peste jumatate din totalul fermierilor romani, lucreaza si acum pamantul cu sapa, Romania fiind tara din UE cu cea mai mica rata de mecanizare in agricultura.

"Cel putin jumatate de milion de romani care primesc subventii pentru agricultura in acest moment lucreaza pamantul cu sapa. Suprafetele sunt mici, veniturile sunt mici, iar accesul la imputuri - seminte, protectia plantelor - este ca si inexistent. Ei traiesc din ceea ce cultiva cu sapa la limita subzistentei", a mai spus oficialul federatiei, scrie MEDIAFAX.

Jurconi spune ca multi dintre fermierii care lucreaza pamantul cu sapa au intre 1-3 hectare si nu au suficiente resurse financiare pentru a plati mecanizarea. Ponderea mare a muncii manuale in agricultura este reflectata si in activitatea distribuitorilor de unelte. Oficialul federatiei spune ca in mediul rural exista multi furnizori de unelte, care nu si-au restrans activitatea in ultimii ani.

"Furnizorii de sape si unelte de genul asta - sape, greble, furci - traiesc foarte bine si nu sunt pe cale de disparitie. In strainatate oamenii folosesc sapele doar ca hobby. In rest, toata agricultura este mecanizata. Chiar si Bulgaria este mai mecanizata decat noi. La ei, cei care lucreaza cu sapa sunt putini, iar importanti sunt agricultorii mari si medii. La noi, in schimb, sunt multi cei care au suprafete mici si le lurcreaza manual", a mai spus Jurconi.

Potrivit datelor APIA, in Romania sunt inregistrati aproximativ un milion de fermieri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.