Trei sferturi dintre romani se declara stresati si suprasolicitati din cauza locului de munca, iar aproape 80% dintre acestia acuza simptome cauzate de aceste stari, precum oboseala excesiva si indelungata, probleme cu somnul si migrene, potrivit unui studiu realizat de firma Ivox pentru Secom.

"Cand se refera la propriile profesii, 75% dintre romani se declara stresati si suprasolicitati din cauza locului de munca, in timp ce 10% indica un nivel intens al starilor de stres si suprasolicitare. Dintre acestia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator si angajat in domeniul IT sau programator", se arata intr-un comunicat al Secom, firma specializata in importul si comercializarea de suplimente alimentare.

Potrivit studiului, aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de munca prezinta simptome ale afectiunilor cauzate de stres, majoritatea acuzand oboseala excesiva si indelungata (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%). Totodata, 6 din 10 angajati considera ca stresul si suprasolicitarea sunt consecinte ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv in weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor mari la care lucreaza si ale interactiunii cu persoane dificile. Doar 2 din 10 romani considera ca timpul disponibil pentru activitatile de la serviciu este suficient, scrie MEDIAFAX.

In acelasi timp, peste 50% dintre angajatii romani declara ca se simt obositi sau epuizati din cauza locului de munca. Cele mai afectate sunt femeile - 54,5%. In acest context, specialistii atrag atentia asupra implicatiilor pe care suprasolicitarea si stilul de viata modern le pot avea asupra sanatatii, una dintre cele mai grave consecinte fiind sindromul de oboseala cronica. Afectiunea este caracterizata prin oboseala intensa, dificultati de concentrare, tulburari de memorie, dureri musculare, articulare si gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburari hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestari care persista mai multe luni.

Cele mai solicitante meserii, potrivit studiului, sunt: medic, pilot, pompier si profesor.

"In procesul de selectie, romanii au tinut cont de factori de stres si suprasolicitare precum: orele de munca efectuate in afara programului, amploarea proiectelor si nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate si concentrare necesar, lucrul cu termene limita, interactiunea cu persoane dificile, presiunea de a gasi rapid solutii, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitarii meseriei", precizeaza Secom.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Studiul Secom a fost realizat cu ajutorul firmei de sondaje Ivox in octombrie pe un esantion reprezentativ de 3.381 de respondenti din mediul urban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.