O gradina terapeutica a fost inaugurata, miercuri, in judetul Arad, la Spitalul de Psihiatrie din Capalnas, unde pe o suprafata de 1.500 de metri patrati exista 3.000 de flori si plante din numeroase specii, investitia ridicandu-se la 100.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Gradina terapeutica a Spitalului de Psihiatrie are peste 3.000 de plante, iar amenajarile sunt pe o suprafata de 1.500 de metri patrati si au costat 100.000 de lei.

Aceasta este a doua gradina de acest fel a unui spital din Romania, prima fiind inaugurata tot in judetul Arad, in vara, la Spitalul de Psihiatrie Mocrea. Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean, sub autoritatea caruia se afla ambele spitale, realizarea de gradini pentru pacienti face parte dintr-un proiect mai larg, care vizeaza ameliorarea starii de sanatate a celor internati.

"La Capalnas avem a doua investitie de acest gen in judet. Se observa o incidenta tot mai mare a bolilor psihice in Romania, ceea ce ne obliga la acordarea unei atentii speciale bolnavilor. Terapia horticola, ca terapie ocupationala, este cea mai indicata", a declarat Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad, prezent la inaugrarea spatiului.

Bolnavii internati la Capalnas s-au implicat si in crearea unor lucrari artizanale si au organizat o expozitie, care cuprinde tablouri realizate din aranjarea si lipirea unor flori si plante uscate.

Managerul spitalului, Claudia Hotaran, spune ca "acest gen de terapie completeaza tratamentul de care beneficiaza cei internati".

Initiatoarea si coordonatoarea proiectului, inginerul peisagist Marcela Nicsanu, considera ca florile si activitatile de ingrijire a lor au un impact emotional pozitiv asupra celor internati.

"Sunt efecte terapeutice clare, incepand de la culoarea florilor, continuand cu forma si apoi cu mirosul. Am ales culori vii, tocmai pentru a avea un efect de calm asupra bolnavilor. Forma aranjamentelor florale, in special rotunda, este un alt aspect care duce la relaxarea celor internati. Cel de-al treilea aspect, mirosul, va avea un rezultat concret primavara, cand natura isi reintra in drepturi. Pentru a avea rezultate imediate, am cautat sa plantam in primul rand flori care rezista anotimpului rece", a explicat Marcela Nicsanu.

Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

Terapia horticola sporeste functionarea cognitiva, imbunatateste concentrarea, stimuleaza memoria, imbunatateste sistemul imunitar, reduce stresul, scade ritmul cardiac, imbunatateste abilitatea motorie, imbunatateste integrarea sociala si coeziunea de grup, creste interactiunea sociala.

La Spitalul de Psihiatrie Capalnas sunt internati 70 de bolnavi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.