In cea de-a treia saptamana a Zilelor Culturii Romane la Dublin, Adrian Cioroianu va prezenta un secol de istorie romaneasca in Irlanda.

Pentru a completa incursiunea in identitatea nationala prin Zilele Culturii Romane la Dublin, organizate de ICR Londra impreuna cu Ambasada Romaniei din Irlanda, de-a lungul lunii octombrie, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe si decan al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, ii va invita pe irlandezi sa i se alature intr-o calatorie prin 100 de ani de istorie romaneasca.

Istoricul roman va purta publicul din transeele Primului Razboi Mondial pana pe coridoarele Bruxelles-ului, trecand prin cei 50 de ani de dictatura comunista si cult al personalitatii. Conferinta va fi precedata de proiectia documentarului "Un secol pentru Romania", produs de TVR International. Interlocutorul lui Adrian Cioroianu este profesorul Balazs Apor, directorul programului masteral de studii europene de la Trinity College.

Evenimentul, care va avea loc in sala de conferinte a centrului de studii umaniste din cadrul universitatii, va avea loc in prezenta Manuelei Breazu, ambasadorul Romaniei la Dublin, a lui Nagy Mihaly, vicepresedintele ICR, si a lui Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Pana in prezent, incepand cu 7 octombrie, in cadrul Zilelor Culturii Romane la Dublin au avut loc concertul de gala "Vocile din Cimitirul Vesel", de Shaun Davey, avand ca invitat special Corul Facultatii de Teologie din Sibiu, un dialog literar sustinut de poetul Ioan Es. Pop si scriitorul si animatorul Peter Hurley despre universul traditional romanesc, urmat de prezentarea filmului documentar "Pe carari neumblate", regizat de Dieter Auner, proiectia filmului "Sunt o baba comunista" si o intalnire cu regizorul Stere Gulea, precum si vernisajul expozitiei "Maiastra - Povestea nespusa a iei", la sediul Reprezentantei Uniunii Europene.

Citeste si:
10 cele mai bune destinatii de toamna pe care sa le vizitezi in 2019
10 cele mai bune destinatii...

Zilele Culturii Romane la Dublin se vor incheia pe 25 octombrie, cu piesa de teatru "Scaunele", de Eugène Ionesco, o productie a Teatrului Bulandra, in regia lui Felix Alexa, cu Oana Pellea, Razvan Vasilescu si Radu Pocovnicu. In aceeasi seara, DJ Nico de Transilvania va oferi locuitorilor din Dublin, la clubul The Mercantile, o seara de muzica si proiectii video, completate de o degustare de produse din bucataria traditionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.