Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz de la Camera Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si a propunerii de arestare preventiva a deputatului Ion Dinita.

Solicitarea DNA va fi inaintata Parchetului instantei supreme, care o va transmite Minsterului Justitiei, pentru ca acesta sa o inainteze Camerei Deputatilor, in vederea obtinerii avizului. Deputatul Ion Dinita este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul lui Aristotel Cancescu, dupa ce Consiliul Judetean Brasov ar fi fost prejudiciat, in urma platilor nelegale facute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

In documente din dosar, obtinute de MEDIAFAX, anchetatorii subliniaza ca SC Gotic SA, a deputatului Dinita, era una dintre firmele "de casa" ale Consiliului Judetean (CJ) Brasov, "calitate" rezultata din numarul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioara a pretului -, precum si din continutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instantei in cauza.

Pe de alta parte, conform acelorasi documente, in aceeasi incercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri in continuare de lucrari in mod abuziv, cu nerespectarea legii in materia achizitiilor publice, vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu, a avut, din dispozitia lui Aristotel Cancescu, mai multe intalniri cu Ion Dinita, "pentru a-l determina sa accepte noi contracte, cu conditia ca o parte din bani sa fie returnati pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare".

In aceleasi documente, anchetatorii precizeaza ca, din cercetarile facute pana la acest moment rezulta ca presedintele CJ Brasov a oferit firmei lui Dinita, cu sprijinul si prin complicitatea vicepresedintelui institutiei si a functionarilor cu functii de conducere din CJ Brasov, doua contracte. Primul, incheiat in 2006, a vizat lucrari de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racos- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racos-Sercaia.

Citeste si:
Audierile ministrilor propusi in Cabinetul Citu continua in Parlament
Audierile ministrilor propusi...

"Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Judetean Brasov prin achitarea in mod nelegal din dispozitia abuziva a inculpatului Cancescu Aristotel a unor sume aferente lucrarilor executate de SC Gotic SA ca urmare a derularii contractelor nr. 8789/10.11.2006, privind lucrarile de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racos - Rupea si nr. 69/20.09.2007, privind lucrarile de intretinere, reparatii si salubrizare a drumurilor judetene din Brasov( intretinere si salubrizare in sezonul rece -deszapeziri precum si intretinerea si reparatii pe timp de vara), este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro", se mentioneaza in documentele din dosar.

Procurorii anticoruptie detaliaza platile facute firmei lui Dinita, precizand astfel ca firma deputatului a primit un milion de lei, suma considerata exorbitanta de catre DNA, in schimbul a doua straturi de asfalt turnate pe doi kilometri de drum in localitatea Racos, dupa care Costea Viorel, director al Directiei de Administrare Drumuri si Poduri din cadrul Consiliului Judetean, a intocmit un referat prin care a propus alocarea unei alte sume de 2.900.000 lei, pentru plata acelorasi lucrari. Costea este cercetat si el in acest dosar, pentru abuz in serviciu.

Citeste si:
Deputatul PC Ion Dinita a demisionat din Parlament
Deputatul PC Ion Dinita a...

"Practic, cei 2 km ai drumului din incinta localitatii Racos, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, doua straturi de asfalt, au fost platiti de catre Consiliul Judetean Brasov cu suma de 1.000.000 lei +2.900.000 lei, desi nu a existat vreun contract nou sau vreun act aditional la contractul initial (nr. 8798/10.11.2006) si nici macar un act de receptie al pretinselor lucrari efectuate pentru care deja fusese achitata suma exorbitanta de 1 milion lei", se arata in documentele anchetatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.