Avocatul Poporului a informat ca demersul legat de solicitarile pentru sesizarea Curtii Constitutionale privind modificarile aduse Legii educatiei nu se impune.

"Avand in vedere argumentele prezentate atat in petitiile formulate, cat si in sustinerile scrise si orale ale partenerilor de consultari, apreciem ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, sambata, de Avocatul Poporului.

Institutia condusa de Victor Ciorbea detaliaza modul in care s-a ajuns la concluzia ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu OUG nr. 49 de modificare a Legii educatiei. Astfel, Avocatul Poporului precizeaza ca, in perioada 4-18 iulie, a primit mai multe petitii pentru sesizarea CC privind acest act normativ, inclusiv de la presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"In esenta, din petitiile formulate rezulta ca autorii critica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 atat din punct de vedere extrinsec, prin raportare la art. 115 alin. (4) si (6) din Constitutie (apreciind ca nu se impunea adoptarea acestui act normativ pe calea unei ordonante de urgenta), cat si intrinsec, argumentele fiind invocate din perspectiva incalcarii prevederilor art. 32 alin. (1) privind dreptul la invatatura si ale art. 44 alin. (2) referitor la dreptul la proprietate privata din Constitutie. Autorii solicitarilor formulate considera ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 au fost adoptate o serie de modificari legislative cu un puternic impact negativ atat in sfera invatamantului preuniversitar, cat si in planul invatamantului universitar, exprimandu-si nemultumirea fata de masurile reglementate", arata Avocatul Poporului.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Au fost reclamate astfel, printre altele, organizarea de meditatii platite de stat pentru absolventii care nu au luat bacalaureatul, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de bacalaureat si prevederea conform careia, pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti. O alta prevedere criticata este aceea potrivit careia "durata mandatului de rector este de 4 ani", iar "o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete".

"Cele mai multe critici cuprind insa nemultumiri/aprecieri generale ale autorilor petitiilor formulate, fara a se indica in mod concret in ce anume consta critica de neconstitutionalitate", mai spune Avocatul Poporului, despre petitiile prin care s-a cerut solicitarea CC. Pentru a solutiona petitiile, Avocatul Poporului precizeaza ca a cerut "si punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile. Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale 'Alma Mater', Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' si Federatiei Educatiei Nationale cu privire la oportunitatea si necesitatea masurilor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014, care se circumscriu sferei invatamantului preuniversitar
si universitar".

Citeste si:
Dan Barna: Vom sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina...
Dan Barna: Vom sesiza CE în...

"Totodata, a avut loc o intalnire cu doamna Alina Mungiu Pippidi in numele Societatii Academice din Romania si al Aliantei pentru o Romanie Curata si al altor ONG-uri, sindicate, asociatii studentesti si profesionale, persoane fizice, cu reprezentanti ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti, precum si cu presedintele Consiliului National al Rectorilor - domnul prof. univ. dr. Sorin Mihai Cimpeanu", mai arata sursa citata.

Din raspunsurile primise de Avocatul Poporului de la sindicate reiese ca acestea au o parere favorabila modificarilor aduse Legii educatiei. Astfel, sindicatele din educatie considera "oportuna si necesara modificarea acestui act normativ, inclusiv prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014". Ordonanta, au mai aratat sindicatele, contine "dispozitii prin care se solutioneaza o parte
dintre nemultumirile salariatilor si ale beneficiarilor educatiei, aparute dupa intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011" si este "un pas inainte in edificarea unei societati democratice, nicidecum o 'sindicalizare a invatamantului'' ".

Citeste si:
Cultele religioase cer ca Religia să fie materie opțională la...
Cultele religioase cer ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.