Social 13 August 2014 16:52
Unu din doi tineri ar alege o meserie care presupune mai mult efort fizic, dar pe care sa o invete rapid - sofer, mecanic, vanzator, insa peste 65% dintre parinti ii sfatuiesc sa aleaga profesii care necesita studii superioare.

Studiul "Meserii pentru Romania, realizat de D&D Research si comandat de Bucegi, prezentat miercuri, arata perceptia romanilor despre meserii si profesii.

Astfel, peste jumatate dintre tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani s-ar orienta catre o meserie din categoria asa-ziselor "gulere albastre", pentru ca o astfel de meserie se poate invata rapid, le permite sa lucreze oriunde in Europa si le garanteaza castiguri imediate.

Sociologul Dan Petre a explicat ca tinerii sunt adeptii lucrurilor pe care le pot face rapid si care le aduc rezultate imediate, iar in topul preferintelor lor se afla meserii ca sofer, mecanic sau vanzator. Un alt domeniu care pare sa ii tenteze tine de lumea artistica, multi visand sa devina, spre exemplu, cantareti.

Studiul a mai aratat ca meseriile nu primesc respectul care li se cuvine, 49,3% dintre romani considerand ca acestea sunt utile, dar nu sunt respectate suficient.

"Cu toate acestea, peste jumatate dintre meseriasi (57,4%) sunt mandri de munca lor si s-ar indrepta tot catre o meserie din categoria «gulerelor albastre», daca ar fi sa o ia de la inceput. Chiar si unul din cinci profesionisti «gulere albe» s-ar orienta catre o meserie, daca ar lua-o de la inceput. Componenta financiara este cea mai importanta: 70% dintre romani pun pe primul loc castigul financiar atunci cand vine vorba de alegerea unei meserii", rezulta din studiu.

Peste 65% dintre parinti isi sfatuiesc copiii sa aleaga profesii care necesita studii superioare: medici - 20%, avocati - 10%, profesori - 7%. Acelasi procent dintre respondenti considera ca o meserie se invata cel mai bine la scoala, opinia fiind impartasita si de aproape trei sferturi dintre tinerii care au intre 18 si 24 de ani.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Aproape 46% dintre tineri au afirmat ca sunt mandri de ceea ce fac si peste 60% considera ca cele mai mari avantaje ale educatiei sunt deprinderile practice si accesul la contacte.

"La ora actuala, muncitorii sunt foarte cautati pe piata muncii: peste 15.000 slujbe scoase la concurs de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca se adreseaza celor cu studii medii si profesionale. Cu toate acestea, muncitorii necalificati au o pondere mare in randul populatiei, fiind a treia cea mai frecventa ocupatie", se arata in studiu.

Meseriasii considera ca cele mai importante meserii pentru dezvoltarea Romaniei sunt cele de profesor, economist, inginer, iar cele mai respectate meserii sunt cele de medic, profesor si avocat.

Plecand de la aceste rezultate, compania care a comandat studiul si organizatia nonguvernamentala Junior Achievement au lansat un concurs de proiecte pentru scolile postliceale si pentru liceele care au clasa a XIII-a, prin "Meserii pentru Romania" avand sansa sa-si doteze atelierele profesionale sau sa investeasca in materiale didactice.

Citeste si:
Ce sunt firmele de recrutare a forței de muncă și în ce constă...
Ce sunt firmele de recrutare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.