Potrivit studiului "Bunastarea copiilor din mediul rural", prezentat miercuri, mai putin de o treime dintre familiile cu copii sub cinci ani (28%) reusesc sa le asigure trei mese pe zi, suplimentate de gustari, in care se regasesc alimente diverse care sa acopere necesitatile nutritionale specifice varstei, desi raportul de evaluare a eficientei interventiilor incluse in programele nationale privind nutritia copiilor sub doi ani indica, in 2010, ca o treime din copiii sub un an la nivel national aveau o dieta minim diversificata.
"Autoritatile locale intervievate apreciaza ca numai saracia ii determina pe unii parinti sa isi priveze copiii de la o alimentatie corespunzatoare necesara dezvoltarii lor. Ei afirma ca, in limita fondurilor disponibile, incearca sa sprijine cele mai sarace familii din comunitate cu alimente de baza, dar subliniaza ca sunt si familii in care nici unul din membrii adulti ai familiei nu vor sa munceasca pentru a-si acoperi necesarul de hrana pentru copii. (...) Dincolo de cazurile dramatice, prezentate in mass-media, cercetarea a constatat ca exista deficite importante staturo-ponderale si staturale in randul copiilor cu varste sub cinci ani, care indica malnutritie acuta, in doua judete (Cluj si Vaslui), respectiv malnutritie cronica in judetul Vaslui si care necesita interventie imediata", se arata in studiu, conform mediafax.
"Prevalenta greutatii mici pentru talie sub -2 SD reflecta o malnutritie acuta (instalata recent) ca urmare a unor practici nutritionale incorecte sau a hranei insuficiente sau o stare de boala care determina o nutritie necorespunzatoare a copilului si care poate fi corectata. Copilul nu mai ia in greutate sau incepe sa piarda din greutate comparativ cu copiii de talia si varsta lui. Din analiza rezultatelor a reiesit o prevalenta a greutatii mici pentru talie (ponderea copiilor sub -2 SD) de 5,9% pe esantionul studiat, cu valori semnificativ mai mari pentru comunitatile rurale din judetele Cluj (8,9%) si Vaslui (7,3%)", se mai mentioneaza in aceeasi cercetare.
Prevalenta taliei mici pentru varsta de sub -2 SD este cel mai bun indicator al malnutritiei cronice. Copilul cu un deficit nutritional pe termen lung creste insuficient in inaltime fata de copiii de aceeasi varsta. Deficitul este asociat unui aport cronic insuficient de proteine, micronutrienti si energie, practici nutritionale inadecvate si adesea asociate cu saracia, care au ca efecte secundare imbolnaviri sau infectii frecvente. Daca acest deficit nu se recupereaza in primii doi ani de viata, el va avea un impact pe termen lung asupra sanatatii, dezvoltarii cognitive si a productivitatii economice a copilului si ulterior a individului.
OMS sfătuiește Ucraina să distrugă agenții patogeni din...

Cercetarea a fost realizata in mediul rural in judetele Cluj, Dolj, Ialomita, Valcea si Vaslui, pe un esantion de 966 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani, cei mici fiind evaluati din perspectiva indicatorilor antropometrici de crestere, respectiv greutate pentru talie (inaltime) si talie (inaltime) pentru varsta.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Manichiura iernii este MANICHIURA ALBĂ inspirată de acest anotimp! 25 de...
Sursa: garbo.ro
-
Câștigătorii Future Banking Gala 2023
Sursa: futurebanking.ro
-
Horoscop: Top 3 Zodii cărora li se împlinesc cele mai mari dorințe de Crăciun
Sursa: kudika.ro
-
Furnizorul Diviodent îi aduce în România pe italienii de la PROMIS, cu...
Sursa: retail.ro
-
Un ostatic român a fost ucis în Gaza. Alți trei ar fi în continuare în...
Sursa: wall-street.ro