Social 18 Iunie 2014 15:31
Cladirea Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), care adaposteste obiecte rare si valoroase, precum monede de aur de tip Koson si bratari dacice de aur, ar urma sa fie consolidata si restaurata, fapt pentru care Ministerul Culturii cauta spatii pentru depozitarea patrimoniului MNIR.

Ernest Oberländer-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca a discutat cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, despre consolidarea si restaurarea cladirii institutiei muzeale si despre gasirea unor spatii pentru expunerea patrimoniului pe perioada lucrarilor, insa, deocamdata, nu s-a stabilit data la care vor incepe si nici cat vor dura aceastea.

"De abia in momentul in care vom avea asigurata sursa de finantare am putea sa avem si un grafic al desfasurarii lucrarilor", a spus Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

Ernest Oberländer-Tarnoveanu a precizat ca mutarea patrimoniului Muzeului National de Istorie a Romaniei nu se va "intampla maine", ci trebuie stabilite mai multe detalii, printre care si gasirea unor spatii pentru pastrarea si expunerea patrimoniului pe perioada in care cladirea din Calea Victoriei, numarul 12, va fi in consolidare si restaurare.

In acest sens, Ernest Oberländer-Tarnoveanu a spus ca exista posibilitatea ca patrimoniul sa fie mutat in unitati militare, insa deocamdata aceasta este doar o "ipoteza de lucru", nefiind stabilit nimic concret.

"E o ipoteza de lucru, acele spatii ar trebui sa corespunda la doua conditii esentiale: sa asigure securitatea bunurilor si sa asigure conditiile de climat, microclimat, necesare pastrarii patrimoniului. Deci, noi vom primi, probabil de la Ministerul Apararii Nationale, o lista de posibile locatii, le vom inspecta, vom analiza conditiile pe care le ofera si in functie de acele conditii - repet: securitate si conditii de microclimat - vom lua decizia. Lucrurile trebuie puse intr-o anumita ordine", a declarat Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) a fost infiintat in 1970, fiind "cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara, dintai nu intr-o perspectiva cronologica, ci sub aspectul reprezentativitatii", se arata pe site-ul institutiei.

Citeste si:
Josep Borrell a avertizat că Rusia distruge în mod intenţionat...
Josep Borrell a avertizat că...

In consecinta, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, in primul rand cele din metal pretios, in singurul loc public unde securitatea si vizibilitatea puteau fi asigurate in aceeasi masura. De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit in expozitiile Muzeului National, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci.

Cladirea care adaposteste muzeul este, ea insasi, monument istoric, ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic, de inspiratie germana. Structura cladirii a fost serios afectata de cutremurele din 1940 si 1977, asa incat procesul de reabilitare a devenit principala preocupare a reprezentantilor muzeului, in ultimul deceniu.

Oportunitatea financiara a aparut insa doar in 2002. In septembrie 2002, expozitia permanenta a Muzeului National de Istorie a fost impachetata, obiectele luand drumul depozitelor. Reabilitarea strucuturii de rezistenta a inceput in iarna aceluiasi an, lucrarile fiind executate, pana in septembrie 2005, in proportie de aproximativ 50%. Finalizarea lucrarii de reconstructie era asteptata pentru mijlocul anului 2007, termen care nu a putut fi insa respectat.

Citeste si:
Patriarhia Romana, mesaj de solidaritate cu poporul francez: Dorim...
Patriarhia Romana, mesaj de...

Potrivit site-ului institutiei, in ciuda dificultatilor pe care reabilitarea le-a generat, s-a reusit ca trei dintre sectiile expozitiei permanente (Tezaurul Istoric, Lapidarium-ul si Columna lui Traian) sa ramana deschise, iar holul central al muzeului, complet refacut, este gazda mai multor expozitii temporare.

Muzeul National de Istorie ocupa 8.000 metri patrati si reuneste in aproximativ 60 de sali exponate. Parcurgandu-le, publicul face cunostinta cu marturii despre prezenta omului pe teritoriul Romaniei inca din paleolitic (600.000 ani - 6.000 ani i.e.n), cultura materiala si spirituala a geto-dacilor, razboaiele daco-romane si transformarea Daciei in provincie a Imperiului roman, aparitia si definitivarea structurilor de putere ale statului in societatea medievala, domniile fanariote, revolutia burghezo-democratica de la 1848, castigarea independentei, declansarea celor doua razboaie mondiale si intrarea Romaniei sub influenta ruseasca.

Citeste si:
O bomba a explodat la Institutul de criminalistica din Bruxelles
O bomba a explodat la...

Printre obiectele de patrimoniu de la Muzeul National de Istorie a Romaniei se numara bratari dacice regale de aur, monede de aur de tip Koson, monede de tip Koson din argint, umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice, monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emise in secolele II-I i.e.n, la Tomis si Kallatis, un depozit de unelte si arme de fier, precum si monede de argint si bronz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.