Social 16 Iunie 2014 17:33
Curtea de Apel Bucuresti a inlocuit masura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu in cazul fostului director al RATB Viorel Popescu.

Decizia Curtii de Apel este definitiva, Viorel Popescu fiind de vineri in arest la domiciliu.

Instanta a stabilit ca, in perioada masurii preventive, Viorel Popescu sa nu ia legatura cu martorii din dosar sau cu alte persoane angajate la Regia Autonoma de Transport Bucuresti sau la SC Urb Connet SRL, firma pe care fostul sef al RATB ar fi avantajat-o.

Fostul director al RATB Viorel Popescu a fost arestat in 7 iunie, in dosarul in care este acuzat de procurorii anticoruptie de abuz in serviciu, pentru ca a imputernicit o firma, care nu avea drept de asistenta juridica si reprezentare in instanta, sa ofere regiei astfel de servicii, prejudiciul fiind estimat la 820.000 de euro.

Hotararea instantei a fost contestata de Viorel Popescu la Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus ca masura preventiva arestul la domiciliu.

Fostul director al RATB Viorel Popescu a facut "diligente insistente si ferme", in cadrul regiei de transport, pentru avantajarea unei firme, arata Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei de arestare preventiva a acestuia.

"Judecatorul apreciaza ca privarea de libertate a inculpatului este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica pe care ar prezenta-o lasarea inculpatului in libertate. (...) Judecatorul are in vedere si modalitatea in care inculpatul a actionat, respectiv diligentele insistente si ferme materializate de acesta in cadrul regiei pentru conferirea unei aparente de legalitate actelor intocmite in relatia cu SC U. SRL", se preciza in documentul citat de MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, in 13 martie 2012, RATB a incheiat cu o firma un contract de prestari servicii juridice.

"Din continutul contractului rezulta ca RATB, prin inculpatul Popescu Viorel, a imputernicit firma respectiva in vederea recuperarii tuturor creantelor de la CASMB, in baza unor simple solicitari ale firmei private catre debitoare, indrituita cu rolul de intermediar in relatia Regiei Autonome de Transport Bucuresti cu CASMB. Din actele existente la dosar reiese ca in contract se specifica faptul ca firma privata avea obligatia de asistare la controlul efectuat de CASMB fata de RATB, in vederea rambursarii sumelor cuvenite regiei, desi, in realitate, nu a existat si nu se prefigura un astfel de control", au aratat procurorii.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

De altfel, sustine DNA, conducerea regiei cunostea clar, la momentul semnarii actelor intocmite de functionarii de specialitate ai sai, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unitati lunare de timp, astfel incat aceste verificari nu se impuneau a fi incredintate firmei private, prin acel contract.

In baza contractului de consultanta juridica, RATB a facut plati "nelegale si nefundamentate de prestatii concrete ale beneficiarului, in suma totala de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezinta prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport Bucuresti", au mai aratat procurorii.

Potrivit DNA, a fost instituit sechestru asupra imobilelor care ii apartin lui Viorel Popescu, in limita sumei de 3.657.576,49 de lei. Astfel, anchetatorii au pus sechestru pe cinci terenuri din judetul Ilfov, in suprafata totala de aproximativ 8.500 de metri patrati, doua apartamente din Bucuresti, precum si o casa cu etaj si terenul aferent din Bucuresti, care sunt detinute de fostul sef al RATB.

Citeste si:
Fost sef RATB, condamnat la 4 ani si 4 luni inchisoare
Fost sef RATB, condamnat la 4...

In acest dosar, cercetarile au fost demarate ca urmare a unei sesizari formulate de Corpul de Control al premierului.

In primavara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea RATB in perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general.

In nota de control s-a aratat, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Viorel Popescu a fost ales in functiile de presedinte al Consiliului de Administratie al RATB si de director al regiei la 10 noiembrie 2011. El a condus RATB pana in 4 septembrie 2012, cand a fost revocat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti din Consiliul de Administratie ale regiei, ceea ce a dus automat si la pierderea postului de director.

Citeste si:
Fostul director al SRI: Nu exista niciun binom SRI-DNA
Fostul director al SRI: Nu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.