Eugen Nicolaescu l-a inlaturat din functie pe presedintele ANMDM, Marius Savu, pentru "lipsa de responsabilitate si neprofesionalism in gestionarea situatiei vaccinului gripal", intrucat a folosit o metoda neconforma de testare a vaccinului.

"Avand in vedere gravitatea dezinformarii opiniei publice privind nivelul exagerat al prezentei endotoxinei in vaccinul gripal, urmare a utilizarii unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeana, lipsa de responsabilitate si neprofesionalismul in gestionarea situatiei vaccinului gripal, dar si crearea temerilor in randul opiniei publice de catre presedintele ANMDM, ministrul Sanatatii a decis destituirea din functia de presedinte al ANMDM a domnului Marius Savu, incepand cu data de 26 februarie 2014", informeaza MEDIAFAX.

Potrivit specialistilor in domeniu, metoda de testare a vaccinului gripal utilizata de laboratorul din Franta, la care a apelat presedintele ANMDM, din proprie initiativa, a fost metoda cinetica cromagenica, care nu este in conformitate cu prevederile farmacopeei europene (metoda gel-clot) pentru un astfel de produs, a precizat MS.

Retail jobs

"Testarea produselor de catre oricare laborator trebuie efectuata conform metodelor validate si aprobate, descrise in dosarul produsului, prevazute in farmacopeea europeana, ceea ce inseamna in cazul de fata metoda gel-clot", se mai arata in comunicatul citat.

Conform metodei impuse de farmacopeea europeana, rezultatele sunt cuprinse intre 300 si 400 de UI/doza, nu de 2.965 de UI/doza, asa cum a reiesit din testarea initiala efectuata in Franta, respectiv de 4.203 UI/doza la retestare.

"Prin urmare, rezultatul primit de ANMDM de la laboratorul din Franta nu este concludent pentru produsul vaccin gripal si nu se poate tine cont de aceste rezultate in evaluarea calitatii produsului, din cauza metodei folosite, care difera de cea recomandata de farmacopeea europeana", se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Nicolaescu: Legea preventiei, respinsa prin incalcarea Regulamentului
Nicolaescu: Legea preventiei,...

Potrivit Ministerului Sanatatii, ANMDM a solicitat, din proprie initiativa, testarea produsului INCDMI Cantacuzino de catre laboratorul din Franta fara instiintarea producatorului (INCDMI Cantacuzino) sau a MS, care a aflat de aceasta retestare abia dupa finalizarea studiului clinic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.