Aproape 60% din spitale prezinta diverse nereguli, de la raportarea eronata a cazurilor tratate, la sectii de chirurgie in care se fac 10 operatii pe luna, spune ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, atentionand managerii sa trimita planuri de reconfigurare a unitatilor pana la 20 februarie.

Ministrul a spus ca, in urma cu trei saptamani, le-a solicitat managerilor de spitale ca pana la data de 5 februarie sa trimita propriile planuri de reconfigurare a spitalelor, in care sa urmareasca: asigurarea serviciilor medicale la un standard de calitate, echilibrarea cheltuielilor de functionare a spitalului intre cele destinate medicamentelor, materialelor sanitare, salariilor, utilitatilor, utilizarea optima a numarului de paturi.

"Vreau sa le transmit managerilor de spitale, nu tuturor, se stiu cei care sunt vizati, ca sunt suparat pe modul in care au inteles sa trateze acest subiect si sa raspunda acestei solicitari. Din
pacate, n-au trimis toate spitalele, iar dintr-o prima analiza am constatat ca managerii nu au inteles nimic din ce aveau de facut. Iar DSP-urile (directiile de sanatate publica, n.r.) nu si-au indeplinit misiunea de a spraveghea, indruma, controla si aplica politica ministerului in acest domeniu atat de important", a spus ministrul in videoconbferinta cu reprezentantii DSP-urilor si managerii de spitale, scrie MEDIAFAX.

El a precizat ca 60% dintre spitalele din Romania au nereguli. "Vreau sa va dau si public cateva date, care cred eu ca sunt relevante in sustinerea acestui demers. Ele arata realitatea unui sistem spitalicesc cu dezechilibre si care utilizeaza ineficient banii publici. Este vorba despre date rezultate in urma centralizarii si analizei raportarilor trimise chiar de spitale", a spus Nicolaescu.

Astfel, in ce priveste rata de utilizare a paturilor, peste 75 la suta din sectiile din fiecare judet sunt subutilizate in diferite grade, sub rata optima de utilizare, de 80 la suta. De exemplu, la endocrinologie, rata de ocupare a paturilor la nivel national este de 60%, in spitalele municipale fiind de numai 45,6%.

La oftalmologie, rata nationala de ocupare a paturilor este de 61%, in spitalele judetene - 58%, iar in cele orasenesti - 33%.

Citeste si:
Nicolaescu: Legea preventiei, respinsa prin incalcarea Regulamentului
Nicolaescu: Legea preventiei,...

Totodata, sunt sectii de chirurgie in care se efectueaza 10 operatii pe luna.

Alte sectii sunt supraaglomerate cu cazuri care nu necesita internare in spital - exeme simple in sectiile de dermatologie, infectii ORL necomplicate la adult, proceduri de recuperare care pot fi efectuate complet in ambulatoriu, a mai spus ministrul.

Alte nereguli in activitatea spitalelor sunt legate de reinternari si transferuri. Astfel, pana in 30 de zile de la prima externare, 12% din cazuri (ca medie nationala) sunt reinternate.

Pentru fiecare judet exista intre 17 si 25 de episoade de spitalizare continua (peste 24 de ore, n.r.) anual la fiecare 10.000 de locuitori, a mai spus ministrul, subliniind ca decizia internarii in spital trebuie luata numai dupa ce au fost epuizate toate celelalte posibilitati, cum ar fi tratamentul in ambulatoriu sau spitalizare de zi (intre 12 si 24 de ore, n.r.).

Citeste si:
Cum pot managerii să iasă în evidență prin respectarea etichetei în...
Cum pot managerii să iasă în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.