Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost lucrator al Securitatii, au decis, miercuri, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, in urma unei actiuni formulate de CNSAS.

Decizia judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.

Potrivit MEDIAFAX, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a solicitat Curtii de Apel Bucuresti, in 4 octombrie 2013, sa constate calitatea de lucrator al fostei Securitati in cazul lui Alexandru Visinescu, fost comandant al inchisorii Ramnicu Sarat.

CNSAS anunta atunci ca a constatat ca Alexandru Visinescu a avut calitatea de lucrator al Securitatii, acesta fiind verificat in baza dreptului persoanelor urmarite de a solicita verificarea celor care le-au instrumentat dosarul.

Colegiul CNSAS a constatat, pe baza documentelor identificate in arhiva institutiei, ca Visinescu, in calitate de angajat al fostei Securitati, avand gradele de locotenent (1952, 1957), locotenent major (1957, 1959), capitan (1960 - 1963) si functiile de sef Birou Inspectii - Penitenciarul Jilava (1952), comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor (1960 - 1963), a desfasurat activitati prin care a ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Alexandru Visinescu a fost verificat in temeiul articolului 1 alineatul 7 din OUG 24/2008, ce prevede ca titularul unui dosar din care rezulta ca a fost urmarit de Securitate are dreptul, la cerere, sa solicite verificarea calitatii de lucrator al Securitatii pentru ofiterii sau subofiterii care au contribuit la instrumentarea dosarului sau. Doua cereri de verificare in acest caz au fost inregistrate la CNSAS in cursul anului 2013, precizau reprezentantii institutiei.

Potrivit Legii CNSAS, "lucrator al Securitatii" nu este orice fost angajat al acesteia, ci "orice persoana care, avand calitatea de ofiter sau de subofiter al Securitatii sau al Militiei cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit, in perioada 1945 - 1989, a desfasurat activitati prin care a suprimat sau a ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului".

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Pe de alta parte, Parchetul instantei supreme anunta, in 3 septembrie 2013, ca Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid, intrucat in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala.

Potrivit procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti)".

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Dosarul a fost deschis in urma unei sesizari trimise procurorilor de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.