Pescuitul ilegal reprezinta in continuare o problema in Marea Neagra, a declarat, joi, comisarul european pentru Pescuit si Afaceri Maritime, Maria Damanaki, care le-a comunicat statelor riverane ca regiunea duce lipsa de strategii, idei noi si investitii.

Oficialul european a punctat importanta si "potentialul urias" al Marii Negre, dar a declarat ca exista inca probleme, precum pescuitul ilegal si starea mediului marin.

"Situatia mediului marin este departe de a fi ideala, si spun asta intr- un mod delicat. Infrastructura de transport este inca slaba, de exemplu nu putem traversa usor Marea Neagra pentru a putea avea turism pe coaste sau pentru a desfasura alte activitati economice", a declarat Maria Damanaki, la conferinta "Dezvoltarea durabila a economiei albastre a Marii Negre. Intensificarea cooperarii marine si maritime", organizata la Bucuresti de MAE si CE.

Comisarul a mai adaugat ca o provocare importanta pentru statele riverane ramane "stoparea pescuitului ilegal". In acest sens, ea a facut apel la imbunatatirea stocurilor de peste din Marea Neagra. "Daca vom continua in acest mod, nu va mai exista peste in Marea Neagra pentru copiii nostri", a avertizat comisarul grec, potrivit MEDIAFAX.

"Cunoastem problemele, cunoastem dificultatile, haideti sa vedem ce putem face (...) Avem o viziune clara. Dupa ani si ani de discutii, consultatii in Comisie, in Parlamentul European, in Consiliu, avem o viziune clara, stim unde vrem sa ajungem, dar trebuie sa facem pasi concreti, chiar daca mici, pentru a ajunge acolo", a subliniat Damanaki.

Comisarul le-a dat participantilor mai multe exemple de cooperare, precum cele din Marea Baltica si Marea Mediterana, intre statele UE si vecini. "Colegii nostri din Rusia au fost implilcati activ in stabilirea si implementarea Strategiei Marii Baltice, cu proiecte privind cercetarea, turismul si transportul (...) Am facut-o acolo, cred ca o putem face si aici", a exemplificat oficialul UE.

Pe de alta parte, Damanaki a cerut sa nu fie create noi organisme si sa nu fie "sporita birocratia". "Nu vrem sa stabilim un nou organism aici. Nu e scopul nostru. Nu vrem sa cream o noua birocratie aici. Avem destule organisme, cooperare suficienta, nu asta ne lipseste. Ne lipsesc strategii, idei noi si investitii", a spus ea.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.