Cainii fara stapan aflati in adaposturile municipalitatii bucurestene nu au fost eutanasiati, pasii pentru reducerea numarului de caini de pe strazi fiind capturarea, sterilizarea, adoptia si, doar in ultima instanta, eutanasierea, au declarat, oficiali din ASPA.

"Potrivit Planul de gestionare a cainilor fara detinator, pasii pentru reducerea numarului de caini de pe strazi sunt capturare, sterilizare, adoptie si, doar in ultima instanta, eutanasierea. Pana acum, ASPA nu a aplicat masura eutanasierii cainilor fara stapan pentru animalele din adaposturile municipalitatii", au spus reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).

In prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru cainii fara stapan: 200 la adapostul din strada Theodor Pallady si alte 600 la Mihailesti. Normele metodologice de aplicare a Legii 258/2013 sunt in vigoare din 23 decembrie 2013 si permit autoritatilor locale sa eutanasieze cainii aflati in adaposturi, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile publice locale ale municipiului Timisoara au aratat, vineri, ca eutanasierea cainilor fara stapan din adapostul firmei de ecarisaj cu care primaria are contract, ar putea incepe de saptamana aceasta.

Potrivit viceprimarul Dan Diaconu, in Timisoara, numai in luna decembrie au fost muscate de caini si au ajuns la spital 112 persoane.

"Statisticile apartin Spitalului de Boli Infectioase. Niciunde nu este o rubrica acolo unde scrie ca este vorba de cainele vagabond care a muscat. Primaria aplica legea in vigoare, cu tot cu normele de aplicare, serviciile de ecarisaj isi continua activitatea din punct de vedere al strangerii cainilor de pe strazi, se incurajeaza in continuare adoptiile cainilor din adaposturi, insa primaria va aplica in integralitate aceasta lege. Asta insemnand ca, dincolo de procedurile de identificare si inventariere a cainilor, una dintre solutii va fi eutanasierea. Aceasta procedura ar putea incepe saptamana viitoare", a declarat Diaconu.

Viceprimarul a mai spus ca pentru eutanasierea unui singur caine este nevoie de un dosar "destul de stufos".

Citeste si:
Ce i-a transmis ministrul Muncii femeii care primește salariu 700...
Ce i-a transmis ministrul...

"Pentru fiecare caine eutanasiat exista un intreg dosar care trebuie intocmit. Din punctul meu de vedere, eutanasia ar trebui sa inceapa cu cainii agresivi, bolnavi, care nu au un potential semnificativ pentru a fi adoptati. Sper in activitatea cat mai eficienta si frecventa a ONG-urilor din domeniul protectiei animalelor pentru adoptarea cainilor existenti. Nu am nimic impotriva sa facem o hotarare de consiliu local pentru adoptiile la distanta", a mai spus Diaconu.

Si la Buzau, eutanasierea cainilor fara stapan a inceput in 10 ianuarie, aproape 60 de animale fiind eutanasiati in primele patru zile, alti 70 de caini maidanezi urmand sa fie eutanasiati, daca nu sunt adoptati de iubitorii de animale.

Legea nr. 258/2013, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie 2013, stabileste, printre altele, posibilitatea eutanasierii cainilor din adaposturile publice, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.

Citeste si:
Adăpostul de câini de pe şoseaua Odăi din Sectorul 1 va fi închis
Adăpostul de câini de pe...

"La expirarea acestui termen, cainii nerevendicati sau neadoptati vor fi eutanasiati, in baza unei decizii emise de catre o persoana imputernicita in acest sens de catre primar, in termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se in vedere capacitatile de cazare si disponibilitatile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat", potrivit Legii nr. 258/2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.