O afectiune rezolvata in ambulatoriul de specialitate poate costa de aproape 20 de ori mai putin decat daca ar fi tratata in internare continua, a anuntat vineri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, precizand ca si-ar dori ca 70 la suta din cazuri sa fie tratate in acest sistem.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a prezentat, si vineri, intr-o noua videoconferinta, proiectul privind pachetul de baza, referindu-se la ambulatoriul de specialitate.

Ambulatoriile de specialitate pot fi integrate sau nu spitalelor, constand in cabinete ale medicilor specialisti cu diferitele lor forme de organizare - individuale, asociate, grupate, societati civile medicale (fostele policlinici).

"Una dintre directiile principale ale reformei, la care ne-am referit permanent, este reechilibrarea componentelor sistemului sanitar, prin cresterea rolului ambulatoriului de specialitate si mutarea accentului dinspre spital inspre partea de prespital - ambulatoriul de specialitate si medicina primara. Din datele pe care le avem, la nivelul anului 2012, aproximativ 1 milion din cazurile de internare continua in sectiile de acuti in spitalele din Romania puteau fi rezolvate in ambulatoriul de specialitate. Aceasta inseamna peste 1 miliard de lei care puteau fi economisiti sau mai eficient cheltuiti, in conditiile in care subfinantarea a fost constant una dintre problemele sistemului sanitar", a spus ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a mai spus ca aceeasi afectiune, rezolvata in ambulatoriul de specialitate, ar putea costa aproximativ de 20 de ori mai putin decat daca ar fi tratata in internare continua, scrie MEDIAFAX.

Conform proiectului pachetului de baza, consultatiile in ambulatoriu se fac pe baza trimiterii de la medicul de familie si sunt programabile in functie de nivelul de prioritate pe care il prezinta problema pacientului.

Astfel, in cazul nivelului de prioritate 1 (semiurgent), al afectiunilor cu impact potential semnificativ al interventiei precoce de a salva viata sau de a preveni complicatii severe, se impune programarea in maxim 7 - 28 de zile, in cazul nivelului de prioritate 2 (intermediar), al situatiilor clinice neamenintatoare de viata, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca interventia sa previna deteriorarea functionala, programarea trebuie sa se faca in maxim una - trei luni, iar la nivelul de prioritate 3 (de rutina) - cazul pacientilor stabili a caror afectiune nu prezinta potential de deteriorare rapida sau afectare usoara sau moderata a statusului functional - se programeaza consultatia in maxim 3 - 6 luni.

Citeste si:
George Buhnici a scăpat ieftin în urma afirmațiilor scandaloase pe...
George Buhnici a scăpat...

Nicolaescu a mai spus ca este nevoie de o mai buna finantare a ambulatoriului, pentru ca acesta sa fie mai atractiv pentru medici.

"Avem in vedere plata diferentiata a consultatiilor in functie de gradul lor de complexitate. In acest moment analizam impreuna cu casa (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, n.r.) si cu partenerii din sistemul sanitar mai multe variante de crestere a tarifelor", a mai spus Nicolaescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.