Numarul detinatorilor de certificate de revolutionar, in urma evenimentelor din decembrie '89, este estimat la 22.000-23.000, insa 16.000 dintre acestia, mai precis cei din categoria "luptator remarcat prin fapte deosebite", nu vor primi nici in 2014 indemnizatie lunara pentru acest merit.

In prezent, sunt aproximativ 22.000-23.000 de detinatori de certificate de revolutionar, dintre care aproximativ 16.000 de luptatori remarcati prin fapte deosebite, aproximativ 2.200 de luptatori raniti, circa 600-650 de luptatori retinuti, 150-200 de raniti si retinuti, 2.000 de urmasi ai eroilor martiri si alti 150-200 de participanti, acesta din urma fiind doar un titlu onorific, a precizat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Grosu, referent la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

Toate aceste categorii, cu exceptia participantilor, au beneficiat de indemnizatie lunara, potrivit Legii 341/2004 - Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.

Numarul beneficiarilor s-a micsorat insa considerabil urmare a Legii 283/2011, prin care nu se mai acorda indemnizatiile reparatorii persoanelor care au obtinut titlul de "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite", atribuit celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, decat daca respectivele persoane au un venit mai mic decat salariul mediu brut pe economie. De aceleasi drepturi ar fi trebuit sa beneficieze si copiii eroilor-martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadrati in nici o forma de invatamant ori nu realizeaza venituri, din motive neimputabile lor.

"Adica nu beneficiaza (in prezent - n.r.) de indemnizatii exact «castigatorii» Revolutiei. Se poate compara numarul lor - 16.000 - cu numarul localitatilor din Romania, adica un om in fiecare localitate. Nu mi se pare mult fata de ceea ce s-a intamplat acum 24 de ani. «Castigatorilor» Revolutiei statul le-a acordat «un respect maxim»", a spus Gheorghe Grosu.

Citeste si:
Lege promulgată/Urmașii militarilor decedați în misiuni vor...
Lege promulgată/Urmașii...

Astfel, in prezent, beneficiaza de indemnizatii luptatorii raniti si retinuti, precum si urmasii eroilor martiri, adica sotul supravietuitor, daca nu s-a recasatorit, parintii celui decedat si fiecare dintre copiii acestuia, pana la majorat sau pana la terminarea studiilor, dar nu peste varsta de 26 de ani, indiferent in intretinerea cui se afla.

Indemnizatia lunara se calculeaza prin aplicarea unor coeficienti asupra salariului mediu brut pe economie, care variaza in functie de categoria careia i se acorda.

Astfel, pentru urmasi, coeficientii sunt: 1,1 pentru sotul supravieutuitor, 1,1 pentru fiecare din copii si 0,5 pentru fiecare din parintii celui decedat. Pentru luptatorii raniti si retinuti, coeficientii sunt 2 - pentru marii mutilati, 1,75 - pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate, 1,5 - pentru persoanele incadrate in gradul II de invaliditate, 1,25 - pentru persoanele incadrate in gradul III de invaliditate si 1,1 - pentru persoanele neincadrate in grad de invaliditate, potrivit Legii 341/2004.

Citeste si:
Ce sunt certificatele de performanță energetică? Află când este...
Ce sunt certificatele de...

Referentul de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor a precizat ca 1,1 din salariul mediu brut inseamna 2.012 lei, din care se deduc contributii, valoarea neta a indemnizatiei fiind de 1.909 lei.

Conform evidentelor din 2005, intocmite de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, numarul total al celor care au murit impuscati in 1989 este de 1.142, al ranitilor, de 3.138, iar al celor retinuti, de 760. De asemenea, au fost inregistrati 748 de copii urmasi de eroi-martiri. Cifrele mentionate fac referire doar la victimele care au fost declarate, inregistrate si verificate conform Legii 341/2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.