Certificatul de performanță energetică este un document scris care atestă eficiența energetică a unui imobil sau a unui apartament. Este menționată cantitatea de energie consumată de către instalațiile de iluminat artificial, încălzire, apă caldă de consum sau alți consumatori casnici.

Certificatul se emite în urma unei analize energetice efectuate de către un auditor energetic atestat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Acesta din urmă clasează imobilul sau locuința într-una din clasele energetice existente, notate cu litere de la A (consum mediu de 125 kWh/m2/an) la G (consum mediu peste 820 kWh/m2/an) și având un cod de culori ce variază de la verde la roșu. De asemenea, pe certificat va fi prezentă și nota energetică cuprinsă între 1 și 100 (100 fiind cea mai bună).

Locuințele cu eficiența energetică cea mai ridicată (care consumă puțin) sunt încadrate în clasa A (culoarea verde), iar locuințele cu eficiența energetică cea mai scăzută vor fi încadrate în clasa G (culoarea roșie). Valabilitatea certificatului emis este de 10 ani (cu condiția ca în această perioadă să nu se efectueze renovări majore).

Cum se realizează evaluarea energetică a unui imobil sau a unei locuințe?

Există numeroși auditori acreditați care pot fi găsiți online, pe diferite pagini specializate în anunțuri de prestări servicii. Auditorii se încadrează și ei în două clase profesionale, I și II. Cei din prima clasă pot întocmi certificate energetice atât pentru locuințe, cât și pentru imobile cu diferite destinații sau utilități.

Evaluarea se realizează în urma unei vizite, ce presupune un tur al apartamentului / casei, în care specialistul studiază și notează consumatorii energetici găsiți, materialele de construcții, prezența lucrărilor de izolare termică, suprafețele de transfer termic etc. De asemenea, poate studia documente despre echipamentele termice, cât și cartea tehnică a construcției (atunci când evaluează un imobil întreg).

Citeste si:
VIDEO Scandal la Poliția de Frontieră: „Colegul nostru nu lua...
VIDEO Scandal la Poliția de...

În general clasele B și C sunt atribuite apartamentelor care se află în imobile nereabilitate termic, dar care dispun de centrală termică de apartament sau de bloc. În cazul în care locuința prezintă sobă pentru încălzire, atunci clasa certificatului va fi mai mică (D, E sau G). Costul emiterii certificatelor energetice variază în funcție de suprafața și numărul de camere evaluate (garsonieră, apartament cu 2, 3, 4 sau mai multe camere, imobil, spațiu comercial etc).

Alte date incluse pe certificatul de performanță energetică și termenul de eliberare

Pe lângă nota și clasa alocate, pe certificat vor mai apărea: consumul anual specific de energie, indicele de emisii echivalent CO2, o defalcare a consumului pe diferiți consumatori energetici casnici (încălzire, apă caldă, iluminat), date privind apartamentul sau imobilul verificat. Pe certificat mai apare și clasa profesională a evaluatorului energetic.

Citeste si:
Regatul Unit va elibera certificate de vaccinare Covid-19 la...
Regatul Unit va elibera...

Durata de eliberare a certificatului energetic este în general de 24-48 de ore. Poate dura o săptămână sau mai mult în cazul imobilelor cu mai multe apartamente, clădiri de birouri, spații comerciale sau instituții.

Ce acte sunt necesare pentru emiterea unui certificat energetic?

Pentru emiterea unui astfel de certificat este nevoie de prezentarea unor acte specialistului:


  • Actul de proprietate al clădirii


  • Plan amplasament clădire sau fișa cadastrală apartament / clădire


  • Anul construcției clădirii


  • Date despre echipamentele de încălzire, apă caldă, iluminat, pereți exteriori

Când este nevoie de certificatul energetic?

Conform legii nr.59 din 2013 este obligatorie eliberarea unui certificat de performanță energetică indiferent de tipul tranzacției imobiliare: construcție, vânzare, închiriere, renovare a unei clădiri, apartament, casă, vilă, spațiu comercial etc. Lipsa acestui certificat poate atrage după sine amenzi sau chiar nulitatea contractului.

Citeste si:
Peste 750 de medici rezidenți au obţinut certificatele de specialist
Peste 750 de medici care au...

Lăcașurile de cult, monumentele protejate, clădirile rezidențiale care sunt utilizate mai puțin de 4 luni pe an și construcțiile cu o suprafață mai mică de 50 m2 reprezintă singurele excepții pentru eliberarea certificatului. Obligativitatea eliberării acestui tip de certificat vine ca urmare a alinierii statului român la cerințele Uniunii Europene.

Evaluarea energetică a unui imobil sau apartament în urma căreia se emite certificatul de performanță energetică nu trebuie confundată cu auditul energetic, în care se prezintă o serie soluții de reducere a consumului de energie viabile atât din punct de vedere tehnic cât și economic.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2022 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.