Instanta suprema i-a condamnat, marti, pe Codrut Seres la sase ani de inchisoare cu executare si pe Zsolt Nagy la cinci ani de inchisoare cu executare, consultantii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov primind 11 si, respectiv 10 ani de inchisoare, in dosarul privatizarilor strategice.

Fostul ministru al Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres a primit cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional si sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, potrivit deciziei instantei supreme. Judecatorii au comasat pedepsele si au dispus ca Seres sa o execute pe cea mai grea, de sase ani de inchisoare, transmite z.

Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional, pedeapsa cu executare.

Consultantul international Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de inchisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsa din dosar, respectiv 11 ani de inchisoare pentru spionaj, precum si patru ani si zece luni pentru initierea si sprijinirea unui grup infractional organizat. Daca pedeapsa ramane definitiva, Stanchev va sta in detentie 11 ani.
Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in mandatul lui Nagy (cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului), a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scazute doua luni, perioada arestului preventiv.

Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si la zece ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetatean romano-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si noua ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spionaj. Instanta a comasat pedepsele si a dispus ca Flore ca execute noua ani si sase luni de inchisoare.

Citeste si:
Spătaru, despre redeschiderea unor mine: „Vom avea o strategie a...
Spătaru, despre redeschiderea...

Gabor Kerekes a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Tot cinci ani de inchisoare a primit si cetatenaul turc Mustafa Oral, pentru initiere si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Decizia instantei supreme nu este definitiva, putand fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procesul "privatizarilor strategice" a inceput in 20 aprilie 2007 doar cu acuzatii Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu. Stanchev, Mucea si Donciu au fost trimisi in judecata in 18 aprilie 2007, sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si spionaj, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. In acelasi timp, s-a dispus judecarea separata a partii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.

Citeste si:
Un membru al delegaţiei ucrainene de negocieri cu Rusia a fost...
Un membru al delegaţiei...

Anterior emiterii actului de sesizare a instantei de judecata, prin ordonanta din 4 aprilie 2007 s-a dispus disjungerea cauzei privindu-i pe Seres si Nagy si formarea unui dosar separat, pentru care a fost sesizata comisia competenta sa acorde avizul pentru cercetarea celor doi ministri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.