Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, joi, în Prahova, că România are „oportunitatea şi responsabilitatea" de asigurare a independenţei economiei europene prin redeschiderea unor mine care să ofere materiile prime critice. În acest context, oficialul a amintit despre strategia resurselor minerale care va fi actualizată.

Florin Spătaru a vorbit despre redeschiderea unor mine în România

„În această criză a materiilor prime, România are această oportunitate şi, aş spune, şi această responsabilitate de asigurare a independenţei economiei europene şi să demareze un proces de exploatare şi de redeschidere a unor mine, nu toate, bineînţeles, a unor mine care să ofere aceste materii prime critice. (...) Sper să facem acest proces cât mai rapid posibil", a afirmat ministrul, în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Salina Slănic Prahova.

„Vom avea o strategie a resurselor minerale. Ieri am avut o primă discuţie cu companiile din domeniu, cu instituţiile de cercetare, cu ANRM, cu Ministerul Economiei şi mă aştept ca în următoarele săptămâni să actualizăm strategia pe resurse minerale, de asemenea să venim cu normele de aplicare a Legii minelor şi să intrăm în discuţii serioase cu Comisia Europeană pentru a putea să valorificăm cât mai bine aceste resurse minerale neenergetice pe care România le deţine”, a mai declarat Florin Spătaru.

Virgil Popescu:„România nu redeschide alte mine, ci va crește capacitatea de extracție a cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia”

Decizia a fost discutată la începutul lunii martie, în Guvern, și are loc în contexul în care atât România, cât și Europa, caută variante pentru a suplimenta creșterea producției de energie și a obține independența energetică față de Rusia.

„În România nu se redeschid alte mine ci, așa cum a anunțat și premierul, se va crește capacitatea de extracție a cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia. S-a discutat să se pună în funcțiune încă o turbină iar până în luna mai se va crește capacitatea cu încă 300 de Megawați", a explicat pentru HotNews.ro, ministrul Energiei.

Citeste si:
Mine rusești în Marea Neagră, scafandrii militari români în larg
Exercițiu amplu în Marea...

La finalul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că au avut loc discuţii despre sectorul energetic, atât la nivelul coaliţiei, cât şi cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi conducerile structurilor energetice.

„După întâlnirea de aseară, în acest an, la CEO există posibilitatea ca, într-un timp relativ scurt - în luna mai - să pună în funcţiune încă o turbină şi astfel să adăugăm încă 300 de Megawați, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiţiei de la Iernut, până la finele anului, să avem, de asemenea, încă 210 Megawați în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem energie cât mai multă”, a anunțat Ciucă.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Aprilie 2022 - 04 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.