MApN propune, printr-un proiect de lege supus dezbaterii publice, acordarea de despagubiri materiale pentru militarii din Armata Regala care au avut functii politice si au fost indepartati abuziv intre 1944 si 1961, dar si a celor care au facut dizidenta sau au fost condamnati din motive politice.

Proiectul propus de Minister vizeaza modificarea Legii 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre active, indepartate abuziv din Armata in perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961.

De aceleasi drepturi ar urma sa beneficieze, daca proiectul de act normativ va fi aprobat de Parlament, si militarii care au indeplinit functii politice in aceeasi perioada si au fost trecuti in rezerva din motive politico-morale, ei urmand sa fie condiderati "cadre militare active indepartate abuziv din armata". In prezent, legea stipuleaza ca nu pot avea calitatea de cadru militar activ indepartat abuziv din armata perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961 cei care au indeplinit functii politice, fara vreo exceptie, scrie MEDIAFAX.

Ministerul doreste, de asemenea, completarea legii cu prevederea ca au dreptul la reparatii morale si materiale fostele cadre militare active care au intrat in armata sau in comandamentele si unitatile de jandarmi si graniceri pana cel tarziu la 30 decembrie 1947 si care au fost indepartate abuziv din armata in din considerente politice, religioase, etnice sau sociale.

Prin proiect se mai propune sa fie considerate cadre militare active indepartate abuziv din armata si persoanele care au trecut in cadrul disponibil al armatei, dar nu au beneficiat de despagubirile prevazute de Legea 433/1946 pentru crearea cadrului disponibil al Armatei.

Fostelor cadre militare active, indepartate abuziv din armata, li se acorda, asa cum prevede legea, o indemnizatie reparatorie lunara, calculata prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.

Daca legislativul va aproba acest proiect, toate fostele cadre militare care fac obiectul Legii 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961 vor beneficia de acces la cercurile militare, casele de odihna, sanatoriile, caminele de garnizoana si alte amenajari recreative sau sportive aflate in administrarea MapN si MAI.

Citeste si:
VIDEO Schema de despăgubire pentru HoReCa. Procesul de aplicare...
VIDEO Schema de despăgubire...

Potrivit prevederilor legale in vigoare, acestia au dreptul in prezent la asistenta medicala gratuita in toate institutiile medicale civile de stat sau militare si de medicamente gratuite, precum si sunt scutiti de la plata abonamentelor de telefon si de radioteleviziune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.