Social 27 August 2013 11:37
Strategia nationala a Romaniei privind schimbarile climatice 2013-2020 a fost publicata luni in Monitorul Oficial si evaluata de hotnews.ro.

Potrivit acestui document, principalele efecte ale schimbarilor climatice (temperaturile in crestere, reducerea stratului de zapada, frecventa si intensitatea sporita a evenimentelor extreme, cresterea nivelului marii si a temperaturii marii, reducerea biodiversitatii, incendii mai mari si mai dese ale padurilor etc.) vor avea urmatoarele efecte negative asupra sectorului turistic din Romania:

Activitatile turistice vor avea o sezonalitate diferita.

  • Sezoanele de iarna vor fi mai scurte
  • Statiunile destinate sporturilor de iarna vor avea mai putina zapada si vor inregistra costuri suplimentare pentru producerea zapezii artificiale.
Turistii se vor confrunta cu un disconfort termic.
  • Sezoanele de vara vor fi dominate de canicula.
  • Statiunile vor inregistra costuri mai mari cu incalzirea/racirea si aerul conditionat in functie de specificul lor.
Vor exista mai multe riscuri pentru sanatate.

Statiunile vor fi supra-aglomerate in unele zone si, in mare parte neocupate in alte zone.

Veniturile rezultate din turism vor scadea in zonele afectate, dar ar putea creste in zonele avantajate.

  • Majoritatea partiilor de schi din zona montana Bucegi si Postavaru se afla la altitudini joase, ceea ce va insemna ca sunt necesare investitii suplimentare pentru a produce zapada artificiala, astfel incat sa contracareze incalzirea climei montane. Pe de alta parte, partiile de schi aflate la o altitudine mai mare (Sinaia, Balea) vor profita de un aflux sporit de turisti.

Unitatile turistice vor avea costuri mai mari legate de asigurari si de restrangerea activitatii.

Evenimentele meteorologice extreme vor afecta infrastructura, patrimoniul istoric, patrimoniul arhitectural si caracterul sezonier.

Turismul din zona litoralului va fi afectat de pierderea unor zone de plaja datorate eroziunii costiere si costurile mai mari de intretinere a tarmului marii.

Citeste si:
Fake news și schimbările climatice – la ce trebuie să fim atenți...
Fake news și schimbările...

Se recomanda ca statiunile sa-si diversifice produsele turistice, pentru a fi mai putin vulnerabile la efectele schimbarilor climatice. Produsele turistice trebuie sa fie diversificate, concentrandu-se pe serviciile mai putin vulnerabile si punand un accent mai mare pe turismul rural.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.