Green Report lansează cel de-al doilea sezon Green Report Podcast cu Raluca Fișer. Podcastul este dedicat dezbaterii și analizei celor mai importante subiecte legate de sustenabilitate, ecologie, protejarea mediului înconjurător, mobilității urbane și schimbărilor climatice, având o frecvență bilunară.

Primul episod al acestui sezon debutează cu o discuție despre fake-news și cum putem opri acest flagel al știrilor false despre mediu alături Vitalie Cojocari, jurnalist cu experiență de peste 20 de ani.

Una dintre cele mai folosite metode de a crea fake-news pe tema schimbărilor climatice o reprezintă distorsionarea unei informații reale prin adăugarea sau manipularea unor date neverificate științific. Știrile false despre schimbările climatice par să fie destul de bulversante. Comunitatea științifică a ajuns la un consens cu privire la existența schimbărilor climatice. În cel mai recent raport al IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change), oamenii de știință au declarat ferm și în unanimitate că schimbările climatice sunt cauzate de oameni.

Cu toate acestea, există încă o populație semnificativă de negaționiști ai schimbărilor climatice care pun la îndoială existența acestora, chiar și atunci când sunt confruntați cu dovezi științifice concrete. Prin urmare, pentru a aborda corect problema schimbărilor climatice, ar trebui să abordăm și problema știrilor false despre schimbările climatice.

,,În lumea în care trăim, jurnalismul nu mai vinde neapărat informație, ci credibilitate. Orice om care are un telefon in mână poate fi primul martor al unui eveniment major și primul care transmite știrea în social media. Jurnalistul nu mai este primul care dă știrea, însă el este cel care poate oferi credibilitate acelei știri. Este nevoie de experiență, de consultarea unor experți pe subiectul respectiv și de capacitatea de a selecta informațiile relevante pentru a construi o știre corectă și valoroasă ’’ a declarant Vitalie Cojocari, în cadrul podcastului Green Report.

Ce înseamnă fake news, cum construim corect știrile, cum se întrepătrund jurnalismul și activismul, cum folosim corect social media, dar și care este responsabilitatea jurnaliștilor de a aborda subiecte de mediu – acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ne răspunde Vitalie Cojocari în cadrul podcastului Green Report acum live pe greenreport.ro și pe canalul de Youtube Green Report.

Citeste si:
Omenirea consumă aproape trei planete pe an. O discuție la obiect...
Omenirea consumă aproape trei...

Parteneri media: Universal Solution, RFI Romania, Itsy Bitsy, Radio Eco Natura, www.green-report.ro, www.spotmedia.ro, www.wall-street.ro , www.kudika.ro , www.9am.ro , www.garbo.ro , www.revista-piata.ro , www.buletindebucuresti.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Octombrie 2023 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.