Social 28 Iulie 2013 09:40
Omar Hayssam a fost dus, vineri dimineata, la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul privind privatizarea fostei Intreprinderi de Piese Radio si Semiconductori Baneasa.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in cadrul procedurii de privatizare a fostei Intreprinderi de Piese Radio si Semiconductor Baneasa au fost depuse mai multe inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, actele fiind necesare pentru a participa la privatizarea societatii.

IPRS Baneasa a fost infiintata in 1962. In septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 actiuni al intreprinderii a fost cumparat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlata de omul de afaceri Omar Hayssam, iar ulterior IPRS Baneasa si-a incetat activitatea, transmite MEDIAFAX.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu", sirianul fiind judecat in alte doua dosare, pentru fuga din Romania si pentru delapidare. In cele cinci dosare anchetele au fost facute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata in 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, in lipsa, in 20 februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare. Hayssam a primit pedeapsa pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad.

Intr-un alt dosar, cunoscut ca "Volvo", in 26 mai 2010, Omar Hayssam si cei doi asociati ai sai, Quasim Essa si Mohamad Omar, au fost condamnati de Tribunalul Bucuresti la 16 si, respectiv, 14 ani de inchisoare pentru inselarea mai multor firme de leasing. Acestia au fost acuzati ca au inselat firmele de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false in Siria si Egipt. Sentinta a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocatii celor trei au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care in 22 noiembrie 2012 a dat o decizie definitiva in acest dosar, mentinand condamnarile dispuse de instantele inferioare.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Omar Hayssam mai are o condamnare definitiva, de trei ani de inchisoare pentru frauda, in dosarul "Foresta Nehoiu", dispusa in 29 iunie de instanta suprema. Instantele inferioare dispusesera achitarea inculpatilor din acest dosar.

Omar Hayssam a mai fost trimis in judecata de procurorii DIICOT intr-un alt dosar, in 2 octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul sau, Mihai Nasture si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare. Dosarul se judeca la Tribunalul Bucuresti, iar la ultimul termen de judecata, din 23 iulie, avocatii inculpatilor au cerut amanarea judecarii cauzei, pe motivul lipsei procedurii de citare cu Omar Hayssam. Instanta a stabilit doua termene, respectiv unul in 31 iulie, cand se va judeca propunerea de arestare facuta de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam si a fratelui sau Mohamad in acest caz, iar un altul pe fond, in 9 septembrie.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Omar Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi. In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati. Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.

Omar Hayssam a fost condamnat in lipsa in cele trei dosare, el fugind din tara in iunie 2006, in timp ce era judecat in dosarul privind rapirea lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.