Media orelor lucrate continuu de medicii care fac garzi depaseste 30 de ore, inregistrandu-se si cazuri in care medicii lucreaza fara pauza timp de 36 de ore si chiar 48 de ore, informeaza Federatia Solidaritatea Sanitara, precizand ca deficitul de personal medical este mult mai mare decat se crede.

Federatia Solidaritatea Sanitara a realizat, in perioada 15 mai - 9 iunie, un studiu la care au participat 500 de medici din toata tara si din toate specialitatile, 320 dintre ei declarand ca fac garzi, concluzia fiind ca medicii din Romania sunt "obligati" la munca fortata.

Potrivit MEDIAFAX, rezultatele studiului au aratat ca media numarului de ore pe care este obligat sa le lucreze un medic care face garzi intr-o luna este de 227 de ore, cu mult peste timpul normal de munca (147 ore in medie, in cazul medicilor), existand si medici obligati sa lucreze un numar de ore ce depaseste echivalentul a doua contracte, in cadrul aceluiasi contract individual de munca.

"Numarul mediu de ore de lucru pe saptamana petnru medicii care fac garzi este de 58, in conditiile in care durata maxima legala a timpului de munca saptamanal, aferent unui contract individual de munca, este de 48 de ore. Exista, de asemenea, asistenti medicali care au lucrat si peste 1.000 de ore suplimentare, neplatite si nerecuperate, de-a lungul unui an de zile. Media orelor lucrate continuu, fara pauza, de medicii care fac garzi depaseste 30 de ore, inregistrandu-se si cazuri in care medicii lucreaza continuu timp de 36 de ore si chiar 48 de ore. Pentru 46 la suta dintre respondenti garda are un caracter obligatoriu. Garzile afecteaza intr-o masura semnificativa medicii, principalele efecte constituindu-le stare de oboseala accentuata (55 la suta din subiecti) si crestere semnificativa a riscului de erori profesionale (circa 20 la suta dintre respondenti)", se arata in studiul citat.

Studiul a analizat si cadrul juridic care a condus la astfel de situatii. "Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 870/2004, care reglementeaza garzile in sectorul sanitar, constituie o incalcare grava, cu intentie, a prevederilor nationale si europene in domeniu, scopul fiind cel de-a ocoli exact prevederile privind timpul de lucru maxim legal. Avand in vedere prevederile acestui ordin si faptul ca medicilor nu le este cerut acordul pentru desfasurarea orelor/garzilor suplimentare, combinat cu realitatile constatate, este clar ca foarte multi medici sunt de fapt in situatia de munca fortata, de multe ori refuzul de-a face garzi riscand sa-i coste locul de munca", se mai arata in studiul citat.

Sindicalistii arata ca modul in care este reglementat in Romania timpul de lucru al medicilor si situatiile concrete din unitatile sanitare afecteaza aceasta categorie de lucratori prin durata mare a timpului lunar de lucru, prin episoadele de lucru continuu timp de 30 de ore si peste, din cauza privarii de unele din drepturile esentiale aferente contractelor individuale de munca.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

In opinia lor, una din situatiile cele mai dificile o au medicii care efectueaza doar garzi, neavand un loc de munca de baza, acestia fiind privati de o serie de drepturi, precum dreptul la vechime in specialitate si dreptul la concediul de odihna.

"Daca luam in considerare timpul lucrat efectiv de medici raportat la limitele legale ale timpului de lucru vom constata ca deficitul de medici si asistenti medicali este mult mai mare decat se crede, el fiind la ora actuala acoperit prin intermediul orelor suplimentare prestate de cei ramasi si a preluarii sarcinilor celor plecati. Este evident ca acest efort atrage dupa sine riscul de scadere a calitatii serviciilor medicale si uzura accentuata a personalului, mai ales in conditiile in care aceste eforturi nu sunt recompensate financiar. Analiza de ansamblu arata ca sanatatea functioneaza in buna masura pe seama si in dauna salariatilor din sistemul sanitar", concluzioneaza reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Citeste si:
Connect-R și Shift au bătut recordul la Asia Express: „4 ore...
Connect-R și Shift au bătut...

Federatia Solidaritatea Sanitara a solicitat deja Ministerului Sanatatii remedierea de urgenta a problemelor relevate, acestea contribuind in mod semnificativ la inrautatirea situatiei salariatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.