Presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei, a declarat, marti, ca se doreste schimbarea totala a formei de organizare a urmatorului recensamant, precizand ca se va renunta la forma clasica, a interviului fata in fata, si se va opta pentru o forma combinata.

"Intentionam sa schimbam total forma de organizare a urmatorului recensamant. Sa putem spune: 2011 ramane ca ultimul recensamant in forma clasica", a spus presedintele INS, potrivit MEDIAFAX.

Tudorel Andrei a precizat ca este posibil ca noua forma, pentru care nu exista deocamdata o varianta clara, sa fie aplicata si peste doi - trei ani, mentionand ca aceasta ar putea consta in existenta unui esantion si folosirea unor baze de date din surse administrative.

Modul de culegere a datelor se va schimba pe toate statisticile legate de populatie, a mai spus Tudorel Andrei.

El a adaugat ca si in cazul ultimului recensamant, din 2011, au fost utilizate baze de date ale unor surse administrative, sapte la numar, printre care ANAF, Casa de Pensii si Ministerul Educatiei, in momentul in care s-a constatat o subevaluare.

Costul formei clasice de organizare a recensamantului este foarte mare, a mai spus Tudorel Andrei.

"Enuntul clar este ca ne modernizam. Trebuie sa tinem seama de ce au facut si altii, iar acesta sa fie ultimul recensamant in forma clasica", a spus Tudorel Andrei, fara a preciza care va fi noua forma de organizare a unui recensamant, mentionand doar ca va fi o "forma combinata".

INS va anunta in 4 iulie rezultatele finale privind populatia ale recensamantului care a avut loc in 2011, iar cele privind locuintele vor fi facute publice in septembrie-octombrie, a mai anuntat Tudorel Andrei.

Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.

Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011, anuntate in august 2012, populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane, cetateni romani si straini cu domiciliul sau resedinta in Romania, dintre care 9.764.011, respectiv 51,3%, sunt femei.

Citeste si:
Care este schimbarea de care ai nevoie chiar acum în viața ta în...
Care este schimbarea de care...

Eurostat a fixat pentru recensamantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivaleaza cu inceputul anului 2014.

Recensamantul a fost puternic politizat inca de la faza de culegere a datelor, cand opozitia din 2011 a boicotat procesul, reclamand ca datele solicitate de statisticieni ar urma sa fie utilizate in scop electoral.

Ulterior, rezultatele recensamantului au capatat o importanta politica mult mai dramatica, miza fiind validarea referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu. La acel moment, mai multi politicieni au acuzat INS ca ar tergiversat finalizarea referendumului.

La sfarsitul anului trecut, INS a anuntat o ajustare semnificativa a datelor privind PIB pentru 2011, cu un minus de 20 de miliarde lei, care a starnit o reactie dura din partea Guvernului, finalizata prin decizia premierului Victor Ponta de a-l demite pe presedintele de atunci al institutului, Vergil Voineagu.

Citeste si:
Recenzorii nu şi-au primit banii nici după 6 luni de la încheierea...
Recenzorii nu şi-au primit...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.