Romanii considera despre ei ca au bun simt, insa cu moderatie, bunul simt inseamnand in perceptia acestora in primul rand folosirea formulelor de multumire pentru serviciile oferite de ceilalti, conform unui studiu realizat la initiativa Pate Bucegi in luna mai.

Dintre caracteristicile cele mai importante pe care romanii considera ca le au pe primul loc se situeaza generozitatea, bunul simt, respectul si politetea. Chiar daca aceste calitati sunt pe primele locuri in imaginea de ansamblu a romanului, doar 20% dintre romani isi dau note bune la aceste calitati, scrie MEDIAFAX.

La capitolul responsabilitate si incredere nu stam insa la fel de bine. Aceste calitati se afla pe ultimul loc. Doar 14% dintre romani considera ca suntem demni de incredere, cinstiti si atenti in a ne onora promisiunile.

Bunul simt pentru romani inseamna in primul rand folosirea formulelor de multumire pentru serviciile oferite de ceilalti. Aproximativ 80% dintre ei au ales ca formulele cel mai des folosite "multumesc" si "te rog", alaturi de formula de salut "buna ziua". "Imi cer scuze" este o alta formula folosita de romanii cu bun simt, insa fara a se face risipa.

Atunci cand vine vorba de educatie si bun simt, o majoritate covarsitoare dintre romani, 96%, considera ca bunul simt se invata in familie si ca parintii sunt cei care trebuie sa faca educatie in acest sens. Si pentru ca bunul simt se invata in familie, tot in familie se manifesta de cele mai multe ori. Parintii si bunicii, urmati pe locul al treilea de partenerul de viata sunt cele mai respectate persoane din viata unui roman. La polul opus, soferii din trafic, calatorii din mijloacele de transport, vecinii si colegii de serviciu primesc mai putine dovezi de bun simt si sunt categorii mult mai putin respectate de romani.

Romanii considera ca primesc respect si sunt tratati cu bun simt tot de familie. Peste jumatate din romani sunt de parere ca, daca oferi gesturi de bun simt, vei primi la randul tau respect si consideratie. Exista insa un procent semnificativ de romani, 32%, care considera ca "in societatea de azi nu ai nimic de castigat daca ai bun simt", acest sentiment intensificandu-se odata cu inaintarea in varsta.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.