Dupa ce un document cu cifrele indemnizatiilor directorilor de stat a ajuns la presa, premierul a incercat sa controleze situatia.

Conform documentului, managerii din companiile de stat au indemnizatii lunare cuprinse intre 11.250 lei si 66.642 lei, in timp ce membrii consiliilor de administratie incaseaza lunar intre 132 lei si 33.000 lei, mari alocatii fiind la Transgaz, Imprimerie, CN Uraniu, CE Oltenia, Electrica, Cuprumin, Romatsa, Tarom, CFR, relateaza MEDIAFAX.

Potrrivit datelor prezentate, cel mai mare nivel lunar al indemniazatiei de manager se intalneste la CN Cai Ferate CFR SA, de 14.583 euro, si la Posta Romana, de aproximativ 14.280 euro.

Indemnizatia de manager se ridica la peste 11.000 euro in cazul Electrica, la circa 10.000 euro la Nuclearelectrica, Cuprumin, Tarom si Romatsa, la 9.500 euro in cazul CFR Marfa si 9.100 euro pentru CFR Calatori, la peste 8.500 euro in cazul CN Imprimeria Romana sau Electrrica Furnizare si la peste 7.500 euro in cazul Administratei Porturilor Maritime Constanta.

Intre 5.000 si 6.000 euro lunar mai primesc ca indemnizatie managerii la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta, Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu, Complexul Energetic Oltenia, Transgaz, Electrica Distributie Muntenia Nord.

Totodata, un membru de CA la Electrica primeste lunar peste 7.300 euro, un membru de CA la RA Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati incaseaza peste 5.000 euro lunar, iar un membru al CA la CFR primeste peste 3.400 euro lunar.

Miercuri seara, dupa ce presa a publicat aceste cifre, Victor Ponta a sustinut ca nu stie "ce a ajuns la presa" referitor la acest subiect si a afirmat ca in sedinta Cabinetului a fost discutat un tabel care includea de fapt sume propuse pentru bugetul pe acest an in firme de stat.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

"Nu stiu exact ce a ajuns la dumneavoastra, azi ministrul Bugetului a prezentat propunerile pentru bugetele pe 2013, iar aceasta era o analiza din sumele propuse pentru a fi prevazute in bugetul pe 2013. Eu recunosc ca am cerut o situatie - poate nu suta la suta exacta sau poate erau doar propuneri - pentru sa fusesem informat ca la Nuclearelectrica astazi trebuia sa aiba loc o sedinta a consiliului de administratie unde se propusesera niste salarii de 14.000 euro si mi s-a parut absolut incorect", a spus Ponta.

El a aratat ca propunerile au fost inaintate de catre consiliile de administratie si a precizat totodata ca plafonul de sase salarii medii acceptat pentru directori este unul maxim.

"Asta inseamna ca cine are acum salariul mai mic il pastreaza de trei ori sau de patru ori. Deci, nu este de sase ori o suma fixa, ci este plafonul maxim. Cei care au 2.500 sau 3.000 nu vor avea cresteri de salarii", a spus Ponta.

Citeste si:
CFR Infrastructură anunță că traseul feroviar revine în România,...
CFR Infrastructură anunță că...

Mai mult. In ciuda faptului ca executivul a decis, miercuri, sa limiteze salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva, asta nu inseamna ca decizia se va aplica retroactiv. Aceasta decizie va fi aplicata odata cu publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, iar contractele deja incheiate pot fi renegociate fara insa sa existe "un instrument coercitiv", a spus premierul Ponta, xplicand ca "ce s-a incheiat, s-a incheiat".

"Daca maine se publica in Monitorul Oficial, practic de saptamana viitoare orice fel de noi contracte - de management sau colective - nu se pot incheia decat cu respectarea acestei ordonante", a spus Ponta la RTV.


Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.