Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, sustine ca sunt importante, pe langa investigarea dosarelor de coruptie, judecarea acestora in termene rezonabile si aplicarea unor sanctiuni descurajante pentru infractori.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a mentionat, luni, la conferinta de deschidere a proiectului "Promovarea schimbului de bune practici in detectarea, investigarea si sanctionarea faptelor de coruptie in UE", initiat de institutia pe care o conduce, ca sunt importante in egala masura investigarea cauzelor de coruptie la nivel inalt si a celor ce privesc "mica coruptie".

"Experienta romaneasca a aratat ca este foarte important ca investigatiile sa vizeze atat coruptia la nivel inalt, cat si asa-zisa mica coruptie sau «coruptia de ghiseu», care afecteaza viata de zi cu zi a cetatenilor. Nu este importanta doar investigarea acestor fapte, ci si judecarea lor in termene rezonabile si aplicarea unor sanctiuni descurajante pentru cei gasiti vinovati. Practica din ultimii ani, ne-a aratat ca proactivitatea si rezultatele obtinute de structurile de parchet din Romania in combaterea acestui fenomen, dublate de o crestere a transparentei in activitate, au dus la cresterea increderii cetatenilor in ceea ce fac procurorii, mai ales in domeniul combaterii coruptiei. Aceasta crestere a increderii a dus la cresterea situatiilor in care cetatenii au formulat denunturi penale", a spus Kovesi, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, sefa DNA a aratat ca investigarea cauzelor de coruptie la nivel inalt este legata si de depasirea unor obstacole care tin de protectia legala a unor functii publice.

"Anchetarea si judecarea cauzelor de coruptie la nivel inalt presupun totodata depasirea unor obstacole tinand de protectia legala a unor functii publice - imunitati, daca vorbim de membri ai Parlamentului, ai Guvernului, de judecatori, de procurori, ceea ce de multe ori presupune proceduri anevoioase, consumatoare de timp si uneori imprevizibilitatea deciziei politice. De aceea, cu precadere in dosare de mare coruptie, nu de putine ori intalnim in strategia de aparare folosita de avocatii inaltilor functionari tactici de tergiversare a procesului, de speculare a oricaror slabiciuni ale cadrului procesual, pentru a evita raspunderea penala", a aratat procurorul-sef al DNA.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

De asemenea, Laura Codruta Kovesi a aratat ca este important ca legislatia penala si procesual penala sa fie cat mai coerenta si clara, jurisprudenta sa fie unitara iar magistratii sa aiba un nivel inalt de profesionalism.

Procurorul-sef DNA a aratat, cu acelasi prilej, ca exista tendinte noi in modul de comitere a infractiunilor de coruptie. "Principala problema cu care se confrunta anchetatorii este cea, daca vreti a «secretului», cu ghilimele de rigoare, pentru ca in aceste cazuri atat cel care ofera mita, cat si cel care o primeste au un interes sa obtina un profit material sau de alta natura si atunci, indiferent de proactivitatea procurorului, cateodata este dificil sa depistezi astfel de fapte", a aratat Laura Codruta Kovesi.

Procurorul general Tiberiu Nitu, prezent si el la eveniment, a subliniat ca institutiile din Romania care se ocupa de prevenirea si combaterea coruptiei sunt functionale si reprezinta, in opinia lui, un model pentru alte state.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

"Comparativ cu unele sisteme in care dimensiunea administrativa si cea judiciara de prevenire si combatere a coruptiei sunt concentrate intr-o singura institutie, consider ca modelul institutiilor romane este unul functional care responsabilizeaza, pentru ca unii fara altii nu putem progresa. (...). DNA si-a prezentat experienta, in decursul ultimilor ani, mai multor institutii straine interesate de eficienta unui model care reuneste sub coordonare procurori, politie judiciara, specialisti din diferite domenii, in principal financiar", a spus procurorul general al Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.