Romania este una dintre cele mai homofobe state din Europa, dupa Croatia si Bulgaria.

Un sfert din persoanele homosexuale chestionate intr-un sondaj de opinie major al Uniunii Europene au recunoscut faptul ca s-au confruntat cu atacuri sau amenintari violente in ultimii cinci ani. Sondajul a aratat ca riscul de a fi discriminati din cauza orientarii lor sexuale este mai mare in cazul respondentilor tineri si mai saraci, potrivit BBC, citeaza adevarul.ro.

Constatarile studiului
- Aproximativ 26% din respondenti (si 35% din persoanele transsexuale) au declarat ca au fost atacate sau amenintate in ultimii cinci ani.
- Cele mai multe dintre atacuri, motivate de ura, s-au petrecut intr-un loc public si au fost comise de mai mult de o persoana, atacatorii fiind predominant de sex masculin.
- Mai mult de jumatate dintre cei care au declarat ca au fost atacati nu au raportat incidentul autoritatilor, fiind convinsi ca nu se va lua nicio masura.
- Jumatate dintre persoanele chestionate au declarat ca s-au confruntat personal cu discriminarea in anul anterior studiului, desi 90% au spus nu au denuntat-o.

Printre tarile cu cele mai mari rate impotriva homosexualitatii se afla:

  • Croatia, 23% din respondenti au declarat ca homofobia si actele de violenta contra homosexualilor sunt "foarte raspandite";
  • Bulgaria cu 22%;
  • Romania, cu un procent de 21%.
Tarile cu o rata mica impotriva homosexualitatii sunt Cehia, Danemarca si Finlanda, toate cu un procent de 2%.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.