Astarastoae: "Valul de plecari ale medicilor din 2013 poate fi comparat doar cu cel din 2007".

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat, joi, la Suceava, ca sistemul de sanatate romanesc continua sa se afle intr-o profunda criza definita de subfinantare, de lipsa unor politici intersectoriale sau de deficitul de personal sanitar.

El a aratat ca daca banii nu sunt alocati direct sistemului de ingrijiri de sanatate, este pusa in pericol atat siguranta pacientilor, cat si cea a corpului medical, relateaza MEDIAFAX.

"Niciun ban nu merge direct catre sistemul de ingrijiri de sanatate. Atunci acest sistem este marcat de inechitati majore, acest sistem pune in pericol siguranta pacientilor si siguranta corpului medical. Exista o mare demagogie lansata in urma cu 21 de ani, cand sanatatea si educatia au fost declarate prioritati nationale, dar niciodata nu au fost finantate ca prioritati nationale", a precizat Astarastoae.

El a mai spus ca fara o rectificare pozitiva a bugetului, spitalele din Romania vor ramane in luna octombrie fara finantare.

"De aceea eu sunt ingrijorat, ca l-am auzit pe domnul prim-ministru Victor Ponta II, care vorbeste altfel decat Victor Ponta I. Altfel vorbea inainte de 9 decembrie. El spune ca rectificarea de buget nu va fi pozitiva. Este un lucru mai mult decat periculos pentru sistemul de ingrijiri de sanatate", a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Astarastoae, vorbit si despre "valul" de plecari din tara ale medicilor, care nu slabeste deloc si anul acesta va putea fi comparat cu cel din 2007. Sistemul de sanatate romanesc se confrunta cu un deficit de personal, in conditiile in care, din anul 2007 si pana in prezent, peste 14.000 de medici au ales sa paraseasca Romania pentru ca "s-au saturat de cum merg lucrurile".

Citeste si:
Medicul Vasile Astărăstoae nu se vaccinează: „Există niște semne de...
Medicul Vasile Astărăstoae nu...

El a spus ca, in primele trei luni ale acestui an, au plecat 580 de medici, iar alti 250 au solicitat documente pentru plecarea in strainatate in primele doua saptamani ale lunii aprilie, sustinand ca acest val de plecari inregistrat in anul 2013 poate fi comparabil doar cu cel din 2007, dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana.

Potrivit acestuia, daca in 1989 in Romania erau 56.000 de medici cu drept de libera practica, in 2013 numarul acestora este de 39.896.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.