Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania va invata cum sa alegeti alimente proaspete.

Oul

In conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor, insotita de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie sa fie aplicate, prin stantare, urmatoarele informatii:

Sistemul de crestere al gainilor, este reprezentat de o cifre de la 0 la 3, astfel:

  • cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber;
  • cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.
Un cod de doua litere care reprezinta țara de origine (Romania – RO, Polonia – PL, etc.); un cod de doua litere care reprezinta judetul (Buzau – Bz, Bacau – Bc, etc.); un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.

Totodata, se aplica, tot prin stantare, pe fiecare ou, data durabilitații minimale (DDM), care este data pana la care ouale pot fi consumate. Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului.

Pe ambalajul de comercializare (cofraj) trebuie sa fie mentionate, cu caractere vizibile si lizibile, informatii referitoare la:

  • Marimea/greutatea oului, exista urmatoarea clasificare dupa greutate: oua XL (73g și peste), oua L ( de la 63g pana la 73), oua M (de la 53 g pana la 63) și oua S (sub 53 g);
  • Numarul de oua aflate in ambalajul de comercializare (cofraj);
  • Clasa de calitate (oua categoria A sau oua proaspete, oua categoria B sau oua calitatea a doua);
  • Numele sau denumirea și adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale;
  • Țara de origine;
  • Termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare;
  • Metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor (0,1,2 sau 3).
Calitatea unui ou depinde de sistemul de crestere al gainilor (0, 1, 2 si 3) si de hrana administrata acestora. Ouale cele mai gustoase si hranitoare sunt cele provenite de la gaini crescute in sistem ecologic, unde exista norme stricte legate de suprafata, dar si de furajele care se administreaza acestora. Aceste oua sunt marcate cu cifra 0.
Citeste si:
Top 9 produse alimentare de la care nu riști să adaugi kilograme
Top 9 produse alimentare de...

La polul opus se afla ouale provenite de la gaini crescute in baterii modernizate

Preturile practicate pentru oua, in urma prelucrarii informatiilor culese, sunt urmatoarele:

  • pretul unui ou ecologic dintr-un cofraj de 10 oua variaza de la 1,2 lei la 1,5 lei;
  • pretul unui ou marimea XL dintr-un cofraj de 6 oua, provenit de la gaini crescute in baterii, variaza intre 71 de bani si 83 de bani;
  • pretul unui ou marimea L dintr-un cofraj de 10 oua, provenit de la gaini crescute in hale, variaza intre 70 de bani si 80 de bani;
  • pretul unui ou marimea M dintr-un cofraj de 30 de oua, provenit de la gaini crescute in baterii, variaza intre 30 de bani si 53 de bani.
Carnea de miel

Cum se recunoaste carnea de miel proaspata?

  • Aspectul: la carnea proaspata suprafata este acoperita cu o pelicula uscata, iar in sectiune, carnea este lucioasa si slab umeda;Cculoarea: la suprafata este roz, iar in sectiune culoarea este rosie, caracteristica speciei si regiunii anatomice;
  • Consistenta: ferma si elastica, urma lasata de apasarea cu degetul dispare repede;
  • mirosul: placut, caracteristic speciei; grasimea: alba si compacta;
  • maduva oaselor: elastica, lucioasa, iar in sectiune umple complet canalul medular;
  • tendoane si articulatii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
  • bulionul (fiertura de carne dupa sedimentare): limpede si aromat, cu un strat de grasime la suprafata.
Consumatorilor li se recomanda sa achizitioneze miei verificati de catre medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un continut ridicat de apa, ceea ce face ca prin operatia de pregatire (fierbere, prajire, frigere) sa se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat apta de consum).
Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Pretul unui kg de carne de miel variaza de la 15 lei, in orasele mici, la 28 de lei in marile orase (Bucuresti, Constanta, Timisoara etc.).

O ultima gaselnita a comerciantilor, afisarea pretului la carne de miel pentru 100 g de produs. Exemplu: in unul din marile magazine ale Bucurestiului, pretul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g.

Cozonac

Reteta de cozonac folosita de catre bunici/mame si prietene este pe baza de faina, oua, zahar, unt, ulei, lapte,drojdie, esenta de rom, sare, nuca si/sau stafide/rahat

Pretul unui cozonac in greutate de 500 g variaza de la 4,39 lei la 21 lei, diferenta fiind data de calitatea ingredientelor de baza si de chimicalele folosite pentru a inlocui unele ingrediente, respectiv a imbunatati proprietatile fainii de calitate scazuta /nepanificabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.