Tamara Buciuceanu-Botez a fost numită „Doamna comediei româneşti”, iar pe data de 10 august s-au împlinit 92 de ani de la venirea sa pe lume. A fost o actriță română de teatru, film și televiziune din generația de aur, apreciată pentru rolurile de succes pe care le-a interpretat de-a lungul carierei sale. Marea noastră actriță s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, în 2019, lăsând în urma sa momente memorabile pe care românii le apreciază și după trecerea sa în neființă.

Viața și cariera

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la 10 august 1929, la Tighina. Tatăl ei a fost de meserie avocat, urmând și Conservatorul la fel ca și mama sa, care ar fi putut să plece la Milano, dar a rămas în țară, fiindcă s-a îndrăgostit. Câțiva ani mai târziu, au venit pe lume regretata actriță, frații și surorile sale, Nicuşor, Costică, Lizon şi Iulia. În copilărie, a luat lecții de pian alături de sora sa, care a devenit mezzosoprană la Opera Română.

Actrița a absolvit Liceul „Elena Doamna” din Suceava, frecventând și Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, între 1948 – 1951. Ceva mai târziu, s-a transferat la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu. Și-a terminat studiile în anul 1952, fiind declarată una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc.

"Doamna comediei românești" a jucat în peste 25 de filme. Unul dintre cele mai mari și importante roluri fiind cel din „Liceeni”, unde o intepreta pe profesoara Isoscel. Alte filme din aceeași serie în care a jucat rolul profesoarei de matematică au mai fost și: „Extemporal la dirigenţie” – 1987, „Liceenii Rock ‘n’ Roll” – 1992 şi „Liceenii în alertă” – 1993.

Un alt rol memorabil este cel interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez în „Cuibul de viespi” (regia Horea Popescu, 1987), unde era moșiera Aneta Duduleanu. Pe scena unor mari teatre precum Giulești, Bulandra, Național și Teatrul de comedie a jucat în "Coana Chirița", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret", dar și multe altele.

Citeste si:
Mitică Dragomir, cuvinte dure la adresa lui Petre Roman după...
Mitică Dragomir, cuvinte dure...

Tamara Buciuceanu-Botez a primit “Premiul pentru întreaga activitate artistică” din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, dar și premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004, a mai primit și titlul onorific de „Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti”.

Mai mult de atât, marea noastră actriță, Tamara Buciuceanu-Botez, a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti şi Placheta Oraşului Bucureşti, care i-a fost dăruită chiar de primarul general Sorin Oprescu.

Actrița a fost căsătorită cu medicul anestezist Alexandru Botez, care s-a stins din viață în anul 1996. Tamara Buciuceanu-Botez nu a avut copii și i-a plăcut mereu ca oamenii să stea departe de viața sa privată, refuzând de cele mai multe ori să dea și interviuri. Actrița a decedat la vârsta de 90 de ani, pe data de 15 octombrie 2019, din pricina unei afecțiuni cardiace de care suferea, dar a lăsat în urma sa o mulțime de roluri memorabile.

Citeste si:
Cine a fost Ana Aslan. Ea a descoperit tinereţea veşnică: „Nu se...
Cine a fost Ana Aslan. Ea a...

Strada care îi poartă numele

Una dintre străzile orașului Suceava poartă numele „Doamnei comediei româneşti“, Tamara Buciuceanu Botez. Acest demers a fost făcut chiar de primarul orașului, Ion Lungu, în semn de recunoștință pentru marea actriță care a fost declarată „Cetățean de onoare”, în urmă cu 23 de ani.

„Avem două străzi cărora trebuie să le dăm nume, în cartierul Dealul Mănăstirii, realizat pentru tineri, la ieșirea din Suceava spre Botoșani, încât una din străzi va purta numele acestei îndrăgite artiste, iar cealaltă, a marelui chirurg Vasile Andriu”, a spus Ion Lungu, potrivit vremeanoua.ro.


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Decembrie 2021 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.