Ilarion Ciobanu este unul dintre actorii de care țara noastră este mândră, chiar și după trecerea sa în neființă. Acesta a jucat în peste 60 de filme, iar debutul în actorie l-a avut la vârsta de 30 de ani, când alți colegi de breaslă aveau deja nenumărate apariții. 

Viața lui Ilarion Ciobanu

Ilarion Ciobanu a fost un actor român celebru, care s-a născut pe data de 28 octombrie, în Ciucur, județul interbelic Tighina, România. A fost recunoscut ca singurul actor de meleagurile noastre care s-a dedicat în totalitate filmului. Regretatul artist a copilărit la Constanța pe malul mării, unde a încercat tot felul de meserii: băiat de prăvălie, hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar, pescar. A început să muncească de la vârsta de 12 ani, iar în anul 1958 a intrat la institul IATC pe care, din nefericire, nu l-a absolvit.

”A avut o copilărie amară, cea a orfanului de tată, a copilului care s-a dus la școală cu pantofii mari și scâlciați ai mamei. Naufragiat la Institutul de Teatru, de unde a fost exmatriculat, ca să poată ajunge cel mai complex actor de film contemporan”, a scris Titus Popovici, în volumul de schițe ”Un far la pensie”.

Sursa foto (c): Prin Obiectiv/YouTube

Sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella, în anul 1948, și-a făcut debutul ca rugbist la Știința București, tranferându-se ulterior la Dinamo. Între anii 1959-1962, acesta a jucat la Progresul București, unde era considerat un înaintaș de temut și, de asemenea, foarte corect. Marele actor a fost căsătorit de mai multe ori, iar de două ori cu aceeași femeie. Prima soție a fost o profesoară de franceză, cea de-a doua soție se numea Tamara Barna, iar a treia, Marion Ciobanu. Alături de cea din urmă a avut chiar și un copil pe care l-au numit Ioachim și care a călcat pe urmele părintelui său și a absolvit UNATC-ul.

Despre cariera sa

Primul film în care a jucat, la vârsta de 30 de ani, se numea “Setea”, acesta fiind și motivul pentru care a renunțat la studiile de la IATC. A primit multe premii de-a lungul carierei sale, dar cel mai important dintre acestea a fost a fost Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film, în 2004. A mai primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, în semn de apreciere și de respect pentru munca și talentul său, de la însuși Ion Iliescu, președintele de la vremea respectivă.

Citeste si:
Sebastian Stan, actorul român de la Hollywood, intră în competiția...
Sebastian Stan, actorul român...

Deși nu mai este printre noi de mai bine de 13 ani, românii nu îl pot uita datorită rolurilor sale memerabile precum: Gerula („Columna“), marinarul Gherasim („Toate pânzele sus“), ardeleanul-cowboy Traian Brad (seria „Ardelenii“). A fost comisarul Mihai Roman (din filmele de acţiune ale lui Sergiu Nicolaescu), Stroe Buzescu („Mihai Viteazul“), Vasile Stegaru („Nemuritorii“), Petre („Răscoala“) și Tatăl („Lumini şi umbre“).

Cauza morții și ultima dorință

Ilarion Ciobanu s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani, pe data de 7 septembrie 2008, după ce a fost răpus de o boală grea. Cancerul faringian a fost cel care l-a făcut să piardă lupta cu viața, dar nu înainte de le spune membrilor familiei sale care este ultima lui dorință. Crescut pe malul mării, regretatul actor și-a dorit că trupul lui să fie incinerat și aruncat în Marea Neagră.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2021 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.