Disperați, pacienții caută unele antibiotice și tratamente pentru bolile cardiace sau cele oncologice prin toată țara, după ce în ultima vreme din ce în ce mai multe medicamente au început să lipsească din farmacii.

Tot mai multe medicamente dispar din farmacii

O femeie din Călărași a căutat neîncetat nitroglicerină pentru mama sa, care are boală coronariană ischemică de mai bine de 20 de ani. Nitroglicerina este un medicament de urgenţă şi cei cu boli cardiace îl iau atunci când au o criză anginoasă.

„Am umblat prin tot oraşul, mi-am contactat toţi prietenii din toate oraşele. În Bucureşti au găsit pe internet, dar la farmacii nu erau fizic. Mi-au găsit doar la Braşov o cutie. Am fost disperată”, a povestit fiica pacientei pentru Observator.

„La expunerea la frig, la expunerea la emoţii, în timpul unui efort fizic intens, pacientul resimte durere toracică anterioară. Dacă nu au aceste medicamente, criza se poate prelungi şi se poate finaliza cu un infarct miocardic acut”, a explicat Irina Calangea, cardiolog.

„Le găsim foarte greu, vorbim şi de nitroglicerină comprimate. Nu există înlocuitor, există comprimate cu eliberare retard, există spray, dar efectul nu este acelaşi”, a transmis Beatrice Speteanu, farmacist.

Disperați, pacienții își caută tratamentul prin toată țara

Un bărbat de 77 ani din Bucureşti a mers deja la două farmacii pentru a-și lua medicamentele. „Aici găseam de obicei, acum nu se găseşte. Mă rog de doamne să mai încerce la alte farmacii conexe”, a spus Emil, pacient.

„Rău, nu mor imediat, dar boala e de așa natură încât te distruge pe dinăuntru”, a completat el.

„Pacienţii oncologici au probleme, este vorba de pachetaxel legat de albumină umană, care momentan nu se găseşte. Citostatice. A rămas criza cu ciplatinum, fosfomicina, molnuralul pentru infecţii urinare. Antibioticele, la fel”, a mai precizat Beatrice Speteanu, farmacist.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Potrivit site-ului medicamentelipsa.ms.ro, sunt mai multe produse farmaceutice pentru care producătorii au notificat autorităţile că au probleme de fabricaţie.

Rafila, despre lipsa medicamentelor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, după o întâlnire cu producătorii de medicamente de la începutul lunii ianuarie, că există probleme privind o discontinuitate în furnizarea unor medicamente, „penicilină cu administrare orală, amoxicilină sau unele combinaţii ale amoxicilinei”.

Acest lucru este cauzat de o întârziere în apariţia pe piaţă cauzată de „livrările întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

„Dânşii (producătorii - n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitare, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi.

Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China şi mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară, este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt şi acolo probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni.

Citeste si:
Rafila: „Pacienții nu trebuie să ofere beneficii materiale...
Rafila: „Pacienții nu trebuie...

Dar o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul Alexandru Rafilă, într-o declaraţie de presă susţinută la începutul lunii ianuarie, la Minister.

Oficialul a completat că alte probleme nu ar mai fi. Acesta a avut o întâlnire cu distribuitorii, unde a discutat un plan coerent în furnizarea cu medicamente în acest sezon.

De asemenea, a transmis că a făcut diligențe la misiunea României de la Bruxelles încât să primim un răspuns din partea Comisiei Europene apropos de ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuități pe piața de medicamente din România.

Citeste si:
PRIMER, semnal de alarmă: „Revizuirea în sus a taxei clawback, un...
PRIMER, semnal de alarmă:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Februarie 2023 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.