Tot mai multe medicamente dispar din farmacii
O femeie din Călărași a căutat neîncetat nitroglicerină pentru mama sa, care are boală coronariană ischemică de mai bine de 20 de ani. Nitroglicerina este un medicament de urgenţă şi cei cu boli cardiace îl iau atunci când au o criză anginoasă.
„Am umblat prin tot oraşul, mi-am contactat toţi prietenii din toate oraşele. În Bucureşti au găsit pe internet, dar la farmacii nu erau fizic. Mi-au găsit doar la Braşov o cutie. Am fost disperată”, a povestit fiica pacientei pentru Observator.
„La expunerea la frig, la expunerea la emoţii, în timpul unui efort fizic intens, pacientul resimte durere toracică anterioară. Dacă nu au aceste medicamente, criza se poate prelungi şi se poate finaliza cu un infarct miocardic acut”, a explicat Irina Calangea, cardiolog.
„Le găsim foarte greu, vorbim şi de nitroglicerină comprimate. Nu există înlocuitor, există comprimate cu eliberare retard, există spray, dar efectul nu este acelaşi”, a transmis Beatrice Speteanu, farmacist.
Disperați, pacienții își caută tratamentul prin toată țara
Un bărbat de 77 ani din Bucureşti a mers deja la două farmacii pentru a-și lua medicamentele. „Aici găseam de obicei, acum nu se găseşte. Mă rog de doamne să mai încerce la alte farmacii conexe”, a spus Emil, pacient.
„Rău, nu mor imediat, dar boala e de așa natură încât te distruge pe dinăuntru”, a completat el.
„Pacienţii oncologici au probleme, este vorba de pachetaxel legat de albumină umană, care momentan nu se găseşte. Citostatice. A rămas criza cu ciplatinum, fosfomicina, molnuralul pentru infecţii urinare. Antibioticele, la fel”, a mai precizat Beatrice Speteanu, farmacist.
Citeste si:Rică Răducanu trăiește dintr-o pensie mică. Fostul sportiv cheltuie...
![]()
Potrivit site-ului medicamentelipsa.ms.ro, sunt mai multe produse farmaceutice pentru care producătorii au notificat autorităţile că au probleme de fabricaţie.
Rafila, despre lipsa medicamentelor
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, după o întâlnire cu producătorii de medicamente de la începutul lunii ianuarie, că există probleme privind o discontinuitate în furnizarea unor medicamente, „penicilină cu administrare orală, amoxicilină sau unele combinaţii ale amoxicilinei”.
Acest lucru este cauzat de o întârziere în apariţia pe piaţă cauzată de „livrările întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”.
PRIMER, semnal de alarmă: „Revizuirea în sus a taxei clawback, un...

„Dânşii (producătorii - n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitare, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi.
Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China şi mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară, este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt şi acolo probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni.
Citeste si:Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
![]()
Dar o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul Alexandru Rafilă, într-o declaraţie de presă susţinută la începutul lunii ianuarie, la Minister.
Oficialul a completat că alte probleme nu ar mai fi. Acesta a avut o întâlnire cu distribuitorii, unde a discutat un plan coerent în furnizarea cu medicamente în acest sezon.
De asemenea, a transmis că a făcut diligențe la misiunea României de la Bruxelles încât să primim un răspuns din partea Comisiei Europene apropos de ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuități pe piața de medicamente din România.
Ministerul Sănătăţii propune o nouă taxă pentru românii care achită...

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Când nu mai știi în ce direcție să mergi, urmează-ți întotdeauna inima!
Sursa: garbo.ro
-
Sebastian Burduja: ”Vrem să creăm SRL-I, entități pentru startup-uri inovatoare”
Sursa: start-up.ro
-
Selena Gomez i-a luat apărarea lui Hailey Bieber, după ce soția lui Justin...
Sursa: kudika.ro
-
tbi bank: 35,5 milioane de euro, profit net record în 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Elevii de la liceele agricole, uitați de mediul de business. Sub 400 de firme...
Sursa: wall-street.ro