Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că pacienții ar trebui să înceteze să mai ofere mulțumiri materiale personalului medical pentru anumite servicii medicale. Corupția încă există pentru că pacienții nu renunță la aceste obiceiuri.

Rafila, despre obiceiul pacienților de a da mită personalului medical

Specialiștii din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii au organizat în ultima perioadă o serie de activităţi la care au luat parte managerii unităţilor sanitare, directorii executivi ai Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene și a municipiului Bucureşti, dar şi managerii Serviciilor de Ambulanţă Publică, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

În cadrul întâlnirilor organizate au fost prezentate informaţii cu privire la modalităţile de prevenire a actelor de corupţie, de încălcare a eticii profesionale şi a integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi riscurilor de corupţie. Au fost aduse în discuție subiecte ce țin de consolidarea cunoştinţelor cu privire la starea de incompatibilitate şi a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar.

Prezentările au fost susţinute de Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate, Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Justiţiei, dar şi specialişti ai societăţii civile şi mediului de afaceri au susținut prezentările despre combaterea corupției din sistemul de sănătate.

Acţiunile de prevenire a corupţiei vor deveni permanente

Corupția este una dintre cele mai grave probleme din România. În sistemul de sănătate tehnica „mulțumirii” sau mita este des întâlnită. Acest obicei de a oferi mită încă există pentru că pacienții încă continuă să ofere bani personalului medical, spune Rafila. Oficialul spune că pacienții trebuie să înțeleagă că nu mai trebuie să ofere bani personalului medical pentru a obține un serviciu medical sau pentru ca un medic sau o asistentă să aică un comportament mai grijuliu față de pacient.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toţi, cea legată de mentalităţi vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare şi educare. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obţină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministrul spune că aceste acţiuni de prevenire a corupţiei vor deveni permanente, tocmai pentru a reuși să spargă acest sistem corupt din România.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Martie 2023 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.