Pe lângă toate crizele de care a fost lovită Europa în ultima perioadă, din cauza multiplelor cazuri de viroze respiratorii, oamenii au de înfruntat și criza medicamentelor. Bolnavii din Europa primesc doar o parte din medicamentele prescrise de medici deoarece acestea se găsesc tot mai rar în farmacii.

Criza medicamentelor în Europa. Bolnavii nu mai au de unde procura pastile

Criza medicală din Europa s-a declanșat în urma consumului tot mai mare din ultima perioadă, în comparație cu cantitatea ce a fost estimată inițial. Virozele respiratorii tot mai dese din ultima perioadă a dus la creșterea consumului de medicamente. Cazurile s-au înmulțit destul de rapid în ultima perioadă.

Spitalele de pediatrie ajung la limita maximă deja a pacienșilor cu infecții respiratorii. Părinții sunt în căutarea tratamentului prescris de medici, însă acesta se găsește tot mai greu din cauza cererii mari. Agenția Națională a Medicamentului a anunţat că doar în luna noiembrie peste 20 de medicamente din farmacii pentru adulţi şi pentru copii nu s-au mai putut găsi în farmacii.

unele antibiotice și siropuri pentru copii sunt de negăsit pe piață. Preparatele medicamentoase pentru adulți care nu se mai găsesc pe piață sunt cele pentru dureri articulare ori pentru probleme digestive, inclusiv antibioticele. Criza medicamentelor este resimțită peste tot în Europa, nu doar în România.

Stocurile de medicamente au fost limitate, i-ar acum oamenii sunt în goană după acestea și le vânează prin toate farmaciile. Anterior, medicii au atenționat că am putea să ne lovim de o asemenea criză a medicamentelor care va crea și un soi de panică în rândul bolnavilor. De asemenea, din cauza acestei crize, spitalul Oncologic se ciocnește de probleme în care lipsesc anumite citostatice care se administrează atât adulţilor, cât şi copiilor.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Producătorii de medicamente din România au solicitat autorităţilor de mai multe ori să reducă taxa clawback de la 20% la 14% şi să adopte mai multe măsuri în așa fel încât din România să nu mai lipseacă atât de multe preparate medicamentoase. Aceștia spun că în cele mai multe dintre cazuri preţurile de producţie depăşesc preţul final al medicamentului.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.